THE LAST THING MARY SAW (2021,SAD) - 6,5/10


 

Ovaj niskobudžetni horor i dugometražni debi scenarista i režisera Edoarda Vitalettija još jedan je od primjera kako se solidan film može snimiti i kad imaš minimalna sredstva na raspolaganju. Uspjeh ovog jezive, nelagodne i stilizirane kombinacije psihološke drame i horora tim je veći jer je "The Last Thing Mary Saw" smješten u povijesno razdoblje i ono je prikazano iznimno dobro iako se cijeli film više, manje odvija na jednom imanju u unutrašnjosti države New York 1843. godine. Priča je smještena u konzervativnu puritansku zajednicu kojom vladaju primitivizam i zatucanost, a ne razlikuje se ovo društvo previše od ekipe iz Islamske države ili talibana kojih 160 godina kasnije.

I posve je jasno da ljubavna priča između dvije djevojke u takvoj zajednici ne može završiti dobro, a s tim nas autor upoznaje odmah na početku. Naslovna junakinja odnosno Mary (Stefanie Scott) je utamničena, a o njenim nedjelima je ispituje lokalni puritanski gaulajter. Ima ona povez preko očiju tijekom tog sudskog postupka i da se naslutiti da je ona nekog ubila, a potom se vraćamo u prošlost i saznajemo kako se ova kćer članova zajednice upustila u odnose sa sluškinjom Eleanor (Isabelle Fuhrman iz "Novice"). Kad njeni roditelji shvate da je Mary u vezi s djevojkom, niti jedna od njih se neće dobro provesti, a odvest će ih na preodgoj jezivoj staroj babi Matrijarhinji (Judith Rogers).

Klečanje na riži bit će tek najmanje okrutan dio preodgojne tehnike koju prakticira ova bakica, a sve te torture dovest će do pokolja u završnici kojem će dodatno kumovati dolazak misterioznog ljigavca (Rory Culkin). Definitivno je "The Last Thing Mary Saw" film s glavom i repom, mudro zaokružena subverzivna priča koja odlično balansira između drame, trilera i horora. Film je to koji pokazuje što se može dogoditi kada društvom počnu upravljati religijski fanatici i fundamentalisti, bolesni i iskompleksirani sadisti i što se događa onima koji se ne uklapaju u njihom narativ. Postigao je Vitaletti od početka do kraja iznimno jeziv i nelagodan ugođaj, a ističe se ovaj film i uvjerljivim glumačkim izvedbama cijelog ansambla.

IMDB LINK 

Primjedbe