THE PAPER WILL BE BLUE (2006,RUM) - 8/10


 

Radu Muntean možda i nije toliko poznat kao njegovi sunarodnjaci Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu ili Christian Mungiu, no i generacijski i stilski pripada on istoj generaciji autora koji su iznijeli rumunjski novi val. Njegov vjerojatno najpoznatiji i najbolji film, "The Paper Will Be Blue" ili "Hirtia va fi albastra" u originalu, tipična je novovalna rumunjska drama, snimljena gotovo u cinema verite stilu, a nabijena suptilnim crnim humorom i ironijom. Većina filmova iz tog razdoblja bavila se događajima u Rumunjskoj za vrijeme vladavine Čaušeskua, a Muntean je radnju svog filma smjestio u možda i najnemirniju noć, onu sa 22. na 23. prosinac 1989. godine.

Rumunjska revolucija u punom je jeku, u mnogim gradovima došlo je čak do otvorene borbe između policije i vojske s jedne te bijesnih revolucionara s druge strane. Diktator je pobjegao iz Bukurešta, potpuni je kaos, a jedan mladi vojnik odlučio je napustiti položaj i pridružiti se revolucionarima koji su zauzeli zgradu državne televizije. Dok Costi (Paul Ipate) odlučuje dezertirati, zapovjednik njegovog voda, narednik Neagu (Adi Carauleanu) kreće u potragu za njim, a situacija na ulicama postaje sve konfuznija i kaotičnija. Sa svih strana čuje se pucnjava, gotovo pa se više ne zna tko je na kojoj strani. Informacije se slabo probijaju do ljudi, a dok se vojska i policija možda još i nada da se može očuvati stari poredak, svima postaje jasno da ništa tu više neće biti isto.

Snimljeno je to u klasičnom realističnom stilu, kamerom iz ruke i djeluje ovaj film gotovo kao dokumentarac koji prati zbivanja te kaotične noći. Tek na kraju shvaćamo da je naracija pomalo eliptična, a cijelu priču Muntean je osmislio prema stvarnom događaju koji se zbio te noći. Premijerno je "The Paper Will Be Blue" prikazan na uglednom festivalu u švicarskom Locarnu, a u izboru za rumunjski film godine imao je čak 11 nominacija. Potpuno se stilski i estetski ovaj film uklapa u rumunjski novi val, a najprije bi ga se po stilu moglo usporediti s punom poznatijom dramom, "Smrt gospodina Lazarescua" Cristija Puiua koji se pojavio gotovo istovremeno.

IMDB LINK 

Primjedbe