THE REAL CHARLIE CHAPLIN (2021,SAD) - 9/10


 

Impresivan dokumentarac o vjerojatno najvećoj filmskoj zvijezdi svih vremena snimio je britanski dokumentaristički dvojac Peter Middleton - James Spinney. Iako sam naziv filma "Pravi Charlie Chaplin" možda zvuči pomalo pretenciozno, kao da autori imaju želju otkriti nešto novo o čovjeku o kojem se apsolutno sve zna, sjajan je to biografski dokumentarac nakon kojeg nam je jasno da je zapravo nemoguće dokučiti tko je zapravo bio taj smiješni čovječuljak kojeg je cijeli svijet obožavao da bi ga poslije s jednakom strašću zgazio. Sastavljen je gotovo isključivo ovaj film od arhivskih snimki odnosno isječaka iz Chaplinovih filmova uz dodatak nekih insceniranih dijelova.

Priča tu kreće od samih početaka, od Chaplinovog djetinjstva i odrastanja u sirotištu te na ulicama Londona, početaka komičarske karijere, prvih filmskih nastupa, ekspresnog proboja među najveće zvijezde te tragičnog kraja kojem je dobrim dijelom i sam doprinijeo. Vidimo ovdje kako je ovaj siromašni tip iz Engleske odjednom zaludio svijet svojom ulogom simpatičnog Skitnice, no vidimo ovdje i njegovu mračnu stranu. Sve kontroverze koje su se i za života vezale za Charlieja Chaplina su tu, no istovremeno shvaćamo i njegov genij, misterij, perfekcionizam koji ga je doveo do toga da postane ultimativna zvijezda ranog filma.

Zapravo je potpuno neshvatljivo kako je uopće moguće da je jedan tip poput Chaplina uopće postao zvijezda i kako je iz nezamislive bijede on praktički preko noći postao basnoslovni bogataš i čovjek čije lice prepoznaju apsolutno svi. No, vidimo u ovom filmu da je stvarni Charlie Chaplin zapravo bio sušta suprotnost Charlieju Chaplinu kojeg su ljudi poznavali i voljeli na filmu, težak karakter, gotovo pa kompleksaš kojeg je, tvrde oni koji su ga poznavali, pogonio smrtni strah od siromaštva i da će ponovno postati živjeti u bijedi. Vidimo tu i sve njegove eskapade sa ženama i djevojkama prema kojima se (uglavnom) dosta ružno odnosio i da je živio Chaplin u današnje doba, vjerojatno bi prošao kao Harvey Weinstein i slični.

No, prošao je Chaplin podjednako loše i to u trenucima kada je nakon desetljeća tišine konačno odlučio progovoriti. I nakon što je zvučni film zamijenio nijemi, nastavio je on snimati u starom stilu, njegova skitnica nije prozborila sve do filma "Veliki diktator". A potom Chaplin nije stao s pričom što ga je za koju godinu skupo stajalo. U samo nekoliko godina iz junaka koji je bio protivnik nacizma, postao je on državni neprijatelj broj jedan i glavna meta senatora McCartyja i njegovog lova na stvarne i izmišljene komuniste. Na kraju je Chaplin doživio nešto što bi se danas nazvalo "cancelanje", doslovno je potjeran iz Amerike, a dogodilo se to iz posve pogrešnih razloga. To što se zlostavljački ponašao prema ženama bilo je manje bitno, već je proglašen komunistom i doslovno izgnan iz Amerike koja ga je samo godinu ili dvije ranije slavila kao nacionalno blago. Sjajan dokumentarac koji podsjeća na misterij Charlieja Chaplina.

IMDB LINK 

Primjedbe