THE RESTLESS (2021,BEL) - 8/10


 

Belgijanac Joachim Lafosse predstavio se ovom emotivnom, potresnom, ali i realističnom dramom u glavnom programu Cannesa 2021. godine, a imao je "The Restless" ili "Les intranquilles" i šest nominacija u izboru za belgijski film godine. Kao što je čest slučaj s frankofonim filmovima koji se snimaju u Belgiji, "Nemirni" je i francuska koprodukcija pa je oboje glavnih glumaca bilo nominirano i za francusku godišnju filmsku nagradu Cesar. Damien Bonnard je Damien, relativno uspješni slikar oženjen za Leilu (Leila Bekhti), restauratoricu antikvitetnih namještaja. Imaju oni i mladog sina koji obožava svog ekscentričnog, impulzivnog i nepredvidivog tatu, no vrlo brzo postaje nam jasno da se iza tog naizgled ekstravagantnog, boemskog životnog stila skriva nešto puno, puno ozbiljnije.

Damien je zapravo psihički bolesnik i pati on od bipolarnog poremećaja zbog kojeg je u jednom trenutku u fazi euforije, a već u sljedećem je potpuno depresivan. Inače on redovito uzima tablete, no nakon restrikcija uzrokovanih pandemijom koronavirusa, bliži se njegova sljedeća izložba, a tvrdi on da pod terapijom nema inspiracije za slikanje. I sjajno Lafosse donosi prikaz patnje ove obitelji i polako nas upoznaje s ritmom Damienovog ludila koje je Leili jako dobro poznato. I dok malom Amineu ili njegovim prijateljima Damienovo ponašanje u početku možda djeluje simpatično, zabavno i cool, Leili je jasno što se događa i svjesna je da je to samo početak.

Zna ona koja je i zadnja faza Damienovih probijanja i nada se da neće ponovno doći do još jedne njegove prisilne hospitalizacije, no ovaj slikar počinje se sve iščašenije, maničnije i nenormalnije ponašati te dovoditi u opasnost ne samo samog sebe, već i svoje najbliže. Uspio je "The Restless" izbjeći u upadanje u klišeje s kojim su se susreli brojni filmovi o umjetnicima na tankoj granici između genijalnosti i ludosti. Možda bi se najpreciznije ovu potresnu i dirljivu dramu moglo opisati kao opservaciju, studiju života obitelji čiji član boluje od ozbiljne psihičke bolesti i kako se svi oni s tim nose. Jasno nam je kako zapravo nitko osim Leile ne shvaća što se događa s Damienom kada krene početna faza njegovog probijanja.

I dok ga njegov menadžer, galeristi i prijatelji u početku čak i potiču da stisne gas i što prije završi slike za predstojeću izložbu, Leila je svjesna kuda će ga taj pritisak odvesti. Dobro zna što ih čeka. Osim Damiena i Leile, odličan je i klinac koji glumi sedmogodišnjeg Aminea, klinca koji je zapravo i najveća žrtva očeve dijagnoze. Dječaka koji će u kratkom roku proći fazu od beskrajne ljubavi prema ocu pa do smrtnog straha zbog njegovog ponašanja. Zaokružio je Lafosse u "The Restless" cijeli ciklus Damiemovog stanja i definitivno je to bio jedan od najboljih i najrealističnijih prikaza psihičke bolesti na filmu u zadnje vrijeme. Potresna, empatična, emotivna i iznimno realistična drama s potpuno zaokruženim likovima i glumcima koji su sva ta kompleksna i različita stanja uspjeli perfektno iznijeti.

IMDB LINK 

Primjedbe