THE VIOLENT HEART (2020,SAD) - 6/10


 

Bila je ova kombinacija trilera i drame začinjene pomalo Romeo + Julija zabranjenom ljubavi jedan od onih filmova koji je u startu čak i obećavao, no vrlo brzo se "The Violent Heart" dosta pogubio i postao potpuno predvidiv, prava filmska kamilica. Već negdje na polovici filma moglo se naslutiti kako će završiti romansa buntovne 18-godišnje bijelkinje Cassie (Grace Van Patten) i četiri godine starijeg Daniela (Jovan Adepo). I ne samo romansa, već i cijeli film u čijem uvodu otkrivamo kako je petnaestak godina ranije, dok je Daniel još bio dječak, ubijena njegova sestra. Zaglavio je film koji je napisao i režirao izvjesni Kerem Sanga na pola puta između melodrame i murder / mystery trilera i u cijeloj priči nema baš puno toga za što bi se uhvatili.

Cassie je talentirana, lijepa maturantica, izvrsna učenica, kojoj je najbolji prijatelj ujedno i njen otac Joseph (Lukas Haas). On joj je ujedno i nastavnik engleskog, dopisuju se oni mobitelima tijekom sata, govore jedno drugom sve, a to povjerenje između njih će puknuti kada Cassie ćaću zatekne zaključanog u učionici s kolegicom učiteljicom. Nije teško pretpostaviti na što je Cassie pomislila kad ih je uhvatila u takvoj situaciji, a paralelno s gubljenjem povjerenja u oca, upustit će se ona u vezu s mladim automehaničarem Danielom kojeg je posve slučajno upoznala. Daniel je još kao tinejdžer završio u zatvoru jer je priikom obračuna u školi oslijepio kolegu, a činjenica da je bio iza rešetaka odredila mu je život. Svejedno, pokušava se on upisati u marince, a mladić je to pun bijesa, gorčine i osjećaja manje vrijednosti.

Da nije bilo uvoda s ubojstvom Danielove kćeri, činilo bi se da je "The Violent Heart" jedan od onih tipičnih filmova o međurasnoj vezi kojom nisu oduševljeni članovi obitelji ni s jedne, ni s druge strane. Te rasne tenzije u gradiću u Tennesseeju u kojem se čini da su članovi Danielove obitelji jedini crnci ovdje (možda i nisu, no mislim da su svi ostali likovi u filmu bijelci), Sanga kao da je odlučio potisnuti i kao da se nije usudio nešto provokativnije i iskrenije zajašiti po toj temi, nego nekako u rukavicama. A na kraju je tu pomalo banalno, potpuno predvidivo razrješenje koje nekako bode u oči. Šteta, jer bio je ovo film koji je neko vrijeme obećavao i imao potencijala, no malo od toga je i isporučio. 

IMDB LINK 

Primjedbe