UNCLENCHING THE FISTS (2021,RUS) - 6,5/10


 

Bila je ova mučna i zaista teška drama ruski kandidat za Oscara, a osvojio je "Unclenching the Fists" i nagradu za najbolji film u sekciji Un Certain Regard festivala u Cannesu 2021. godine. Radnja filma se odvija u nekadašnjem rudarskom gradiću u ruskoj pokrajini Sjevernoj Osetiji, smještenoj u Kavkazu, području na kojem su se devedesetih vodili ratovi između ruske države i čečenskih separatista. Situacija je danas, čini se mirna, a u središtu pažnje filma Kire Kovalenko je djevojka po imenu Ada (Milana Aguzarova). Djeluje ona kao da ima dvadesetak godina, a živi s mentalno zaostalim mlađim bratom Dakkom i strogim ocem koji je prema njoj iznimno zaštitnički nastrojen.

Od početka Ada djeluje nekako prestravljeno, uplašeno (saznat ćemo kasnije i zašto), a vrlo brzo postat će nam jasno da su odnosi u ovoj obitelji dosta čudni. Sve dok nisam shvatio da je Dakko njen mlađi brat, činilo mi se da je i on jedan u nizu kavkaskih hilbilija koji je pokušava snubiti, a šutljivi i okrutni otac Adu stalno zaključava u stanu. I kad ide na posao u obližnji dućan, ona je pod njegovom strogom kontrolom, a gotovo svi muški likovi tu djeluju nekako nasrtljivo, divlje. Ada sanja o bijegu iz tog za nju bolesnog okruženja, no istovremeno ona kao da se boji ostaviti oca i mlađeg brata, a njena želja za odlaskom će se pojačati kada kući stigne njen stariji brat Arik koji inače živi i radi u Rostovu. Tu galeriju muških likova kojima je Ada okružena upotpunjuje mladić Tamik koji je očigledno zaljubljen u nju i pokušava je zavesti.

Istaknula je Kovalenko da je inspiraciju za ovu priču pronašla u talijanskom neorealizmu, posebice Vittoriu de Sici, a i naziv filma je zapravo referenca na neorealistički uvrnuti klasik Marca Bellochija "Fists in the Pocket". I u tom filmu smo imali jednu disfunkcionalnu obitelj u kojoj jedan njen član pokušava pobjeći iz čvrstog stiska familije, a pretvara se to u potpunu katastrofu. Ovdje je tom realizmu dodan i potpuno autentični štih jer su osim studentice glume koja je utjelovila Adu i kojoj je to bio debi, za sve ostale uloge angažirani lokalci kojima je to bio prvi dodir s filmom. Shvatit ćemo nakon nekog vremena da Ada zaista skriva potisnutu traumu koja očito ima korijene u ratnom razdoblju, a još jedan je to u nizu recentnih filmova koji istražuju poziciju žene u patrijarhalnom, primitivnom i zaostalom društvu.

IMDB LINK 

Primjedbe