UNDER THE OPEN SKY (2020,JPN) - 6,5/10


 

Nakon dugih 13 godina iz zatvori izlazi nekadašnji yakuza Mikami (odlični japanski glumac Koji Yakusho kojem je ova uloga donijela nominaciju za azijskog glumca godine), 55-godišnjak koji je iza rešetaka završio jer je katanom na komadiće sasjekao tipa koji je napao njega i njegovu ženu. I cijeli život ovaj je čovjek "posvetio" kriminalu, a sve je po zlu pošlo kada ga je kao dijete u sirotištu ostavila mama gejša. Malo popravni domovi, malo zatvori, upadanje u društvo japanske kriminalne organizacije yakuza i eto života koji je proletio, a Mikami nema ni dana radnog staža. Ovaj puta odlučio se on zaista promijeniti i biti dobar, uklopiti se u društvo, pronaći pošten posao, a zadao si je misiju konačno saznati što je bilo s njegovom majkom.

Kako bi u tome uspio, kontaktirat će Mikami produkcijsku ekipu televizijskog reality showa koji se bavi sličnim temama pa će mu stalni sudrug postati mladi snimatelj koji će ga pratiti i snimati. Većinu vremena Mikami ipak provodi u potrazi za poslom i pokušava se uklopiti u društvo, no ne ide to nimalo lako. Tim više jer je iznimno impulzivan, nagle je naravi, teško se kontrolira, ponaša se gotovo kao da je pao s Marsa. "Zatvor je jedino mjesto iz kojeg te neće izbaciti ma kako ružno se ponašao", kaže u jednoj situaciji Mikami, a ta rečenica možda i najbolje opisuje njegovo ponašanje. Jednostavno se on ne može kontrolirati i ponaša se kao divljak kad god naleti na neki problem, često standardnu birokratsku glupost s kojom se običan čovjek nekako već naviknuo.

Iako je "Under the Open Sky" na IMDB-u okarakteriziran kao krimić, prije bih to opisao kao neku humanističku dramu, začinjenu tipično japanskim, pomalo apsurdističkim humorom. Dok se on prijavljuje za posao, pokušava obnoviti vozačku dozvolu, djeluje cijeli sistem za njega potpuno kafkijanski, ne snalazi se on uopće i ništa mu nije jasno pošto mu nešto slično ranije nije trebalo jer se bavio kriminalom. Također, svjestan je da većina na njega gleda s predrasudama pa i prijezirom kad shvate tko je on i da je bio u zatvoru zbog ubojstva. Teško on može shvatiti koliko se društvo promijenilo u tih 13 godina i da se ljudima danas više baš i ne tresu gaće na spomen na yakuza. Iako je Yakusho odličan i priča ima smisla, bilo je to malo previše zašećereno i čudno za moj ukus.

IMDB LINK 

Primjedbe