UNDER SANDET (2015,DAN) - 8/10


 

I ova potresna, emotivna i upečatljiva danska poslijeratna drama bila je jedan od tamošnjih filmova koji su dogurali do nominacije za Oscara. Montažer koji se s vremenom prebacio na pisanje i režiju Martin Zandvliet pozabavio se mračnom epizodom iz povijesti svoje zemlje, a "Under sandet" ili "Zemlja mina" vodi nas u kasno proljeće 1945. godine. Nakon što je u svibnju 1945. konačno cijela Europa oslobođena od nacista, Wermacht je potjeran i iz Danske koju je lakoćom okupirao pet godina ranije. Dobar dio njemačkih vojnika je zarobljen, a kako su još tijekom rata pretpostavljali da će savezničke snage krenuti negdje s iskrcavanjem, velik dio danske obale su minirali. Znamo da su se saveznici na kraju iskrcali u Normandiji, no danska obala ostala je po završetku rata nakrcana minama i prvi zadatak je bio razminiravanje te obale.

Na inspiraciju za film Zandvliet je došao po stvarnim događajima i činjenici da je oko dvije tisuće njemačkih zarobljenika angažirano za taj nimalo ugodan zadatak. Kako se bližio kraj rata i Wermacht je ostajao bez ljudstva za popunjavanje vojske, tako je novačeno i sve više tinejdžera, golobradih klinaca od 15 ili 16 godina koji su nerijetko kao topovsko meso bačeni na front i od njih se očekivalo da se bore s već iskusnim i motiviranim savezničkim vojnicima. Upravo će narednik Carl Rasmussen (Roland Moller), bijesni i ogorčeni dočasnik koji se u ratu borio kao britanski padobranac dobiti zadatak da vodi jedinicu zarobljenika koja čisti zapadnu obalu od mina. I svi ti zarobljenici koji će mu dopasti bit će klinci od 15, 16, maksimalno 17 godina koji će imati zadatak ručno očistiti to područje od mina.

Rasmussen je u početu prema njima strog, odriješit, neprijateljski nastrojen i ogorčen. Smatra on te nesretne klince odgovornim za sve ono što je napravila Njemačka pod Hitlerom, no s vremenom će njegovo neprijateljstvo i čvrst stav početi popuštati i on će u tim mladim ljudima sve više početi vidjeti ono što oni zapravo i jesu, djecu koja i nemaju pojma gdje su i zašto poslana. No, zadatak je zadatak i ti klinci kao čiji će se neformalni vođa prometnuti Sebastian (Louis Hoffman odnosno Jonas Kahnwald iz serije "Dark") morat će pronaći 45 tisuća mina prije nego što mogu kući. I dok je sve do nedavno na filmu bilo posve normalno da se nacistički vojnici gotovo redovito prikazuju isključivo kao čudovišta, monstrumi, sadističke ubojice, Zanvlietov film humanizira te ljude od kojih su se mnogi našli ondje ne svojom voljom.

Tim jednostavnije je s njima ovdje suosjećati jer nam je posve jasno da je riječ doslovno o djeci. Isprepadanim, izgladnjelim gotovo pa uplakanim klincima koji bi samo htjeli ići kući svojim mamama, no pitanje je koliko će se od njih uopće vratiti i koliko će ih uspjeti preživjeti ovaj strašan zadatak. Snimio je Zandvliet fino zaokruženu i promišljenu ratno - povijesnu dramu u kojoj se pozabavio zanimljivom temom koja do tada baš i nije bila često na diskursu u tamošnjoj javnosti. Potpuno je "Under Sandet" trijumfirao u izboru za najbolji danski film te godine, a Camilla Hjelm Knudsen odnijela je i nagradu europske filmske akademije za najbolju fotografiju što i ne čudi jer upravo ona ovdje također igra važnu ulogu i dodatno potencira opasnost i pogibeljnost cijele te situacije. 

IMDB LINK 

Primjedbe