WHAT DO WE SEE WHEN WE LOOK AT THE SKY? (2021,GRU) - 6,5/10


 

Gruzijski filmaš s njemačkom adresom Aleksandre Koberidze predstavio se ovom avangardnom, subverzivnom, nadrealnom čak pomalo i eksperimentalnom romantičnom dramom - fantazijom u glavnom programu festivala u Berlinu. Od početka do kraja to je potpuno neobično, misteriozno, bajkovito. Radnja je smještena u gruzijski grad Kutaisi za vrijeme svjetskog prvenstva u nogometu, a odmah u početku ondje će se slučajno susresti dvoje neznanaca i zaljubiti na prvi pogled. Točnije na drugi jer će istog dana studentica medicine koja radi u ljekarni Lisa dva puta slučajno naletjeti na nogometaša Giorgija.

Djelovat će u tim trenucima kao da je to pomalo na tragu francuskih novovalnih romansi iz šezdesetih i naravno da će oni dogovoriti čvenk sljedeće večeri u obližnjem kafiću. No, nakon što se raziđu nakon drugog slučajnog susreta, narator koji je tu tijekom cijelog trajanja filma, reći će nam da ih je proklelo nekakvo urokljivo oko. Sljedećeg jutra i Lisa i Giorgi probudit će se kao potpuno druge osobe, u nekim drugim tijelima, a ostat će oni i bez svojih talenata. Oboje su, jasno, šokirani i nije im jasno što se dogodilo, a kad stignu na dogovoreno mjesto susreta, naravno da se ne mogu prepoznati. Svejedno, morat će oni u novom fizičkom obliku i s nedostatkom sposobnosti i znanja za svoje dotadašnje vještine nastaviti sa životima pa će se tako Lisa zaposliti kao konobarica, dok će isti čiča zaposliti i Giorgija na nekakvom bizarnom poslu nasred trga.

Ima li šanse da se ovo dvoje ljudi ponovno zaljube i prepoznaju glavno je pitanje ove uvrnute i bizarne bajke, a u tome bi mogla pomoći filmska ekipa koja će se pojaviti negdje usred filma tražeći parove za dokumentarac koji snimaju. Sve je tu od početka do kraja potpuno čudno, pomalo metafilmski, narator stalno nešto pripovijeda i objašnjava, no i te informacije su nekako nadrealne, bizarne. Film je to koji kao da nije s ovog svijeta, a opet kao da je itekako ovozemaljski. Iako je stilski to zanimljivo i originalno, ne mogu baš reći da me ovaj čudni, čudni film zanimljive poetike i duha posebno oduševio.

IMDB LINK 

Primjedbe