ERA O HOTEL CAMBRIDGE (2016,BRA) - 7/10


 

Iz Brazila nam stiže zanimljiv i neobičan film u kojem su gotovo posve izbrisane granice između stvarnosti i fikcije. Imala je dokudrama Eliane Caffe pet nominacija u izboru za najbolji brazilski film godine, a donosi nam "Era o Hotel Cambridge" fikcionalnu verziju okupacije petnaestokatnice u Sao Paulu među stanovnicima pomalo ironično nazvanom Hotel Cambridge. Uz profesionalne glumce Caffe je angažirala i stvarne skvotere koji su se ondje naselili, a cijeli film je i snimljen u zgradi u kojoj uglavnom obitavaju najniži slojevi brazilskog društva. Uz domaće beskućnike i siromahe nastanili su se ondje i azilanti iz Afrike i Azije, Haitija i Kolumbije, a pratimo u ovom igranom filmu koji neodoljivo podsjeća na dokumentarac sudbinu više stanara ove zgrade i to nakon što saznaju da im za 15 dana prijeti deložacija.

Iako je, koliko sam shvatio, ova priča fikcionalna, ima tu puno sličnosti sa stvarnim događajima u velikim brazilskim gradovima u kojima se identične situacije događaju. I ne samo u Brazilu jer i u drugim velikim gradovima događa se da beskućnici, najslabije plaćeni manualni radnici samo usele u neke od napuštenih ili ruiniranih zgrada kakva je i ova i ondje pronađu svoj dom. No, očito ne zadugo. Jedan je to od onih aktivističkih i humanističkih filmova u kojima dobivamo uvid u život obespravljenih marginalaca koji će pokušati zaustaviti deložaciju i istjerivanje iz zgrade u kojoj su pronašli svoj dom. Iako to društvo ne može biti šarolikije i različitije, svi oni će se ujediniti pod vodstvom karizmatične bakice i pokušati obraniti svoj dom.

Strukturalno me "Era o Hotel Cambridge" podsjetio na remek-djelo Hectora Babenco "Carandiru", također priču snimljenu prema stvarnim događajima u čuvenom brazilskom zatvoru. Tako i ovdje uz glavnu narativnu liniju odnosno organizaciju otpora protiv deložacije, saznajemo i priče nekolicine živopisnih likova sa svih strana svijeta i njihove sudbine. Saznajemo kako su ondje završili, ima tu i duhovitih segmenata (posebno priča o starom Palestincu koji je razvio zanimljivu teoriju o ženama i alkoholu te kako uz piće s određenim postotkom alkohola idu žene koje imaju isto toliko godina), a sve će kulminirati u završnici kada dođe ključni trenutak odnosno kada policija "zakuca" na vrata zgrade i pokuša ih deložirati.

IMDB LINK 

Primjedbe