LA TREGUA (1974,ARG) - 7/10


 

Bila je ova romantična drama Sergia Renana i prvi argentinski film ikad nominiran za Oscara, no jasno da "La Tregua" ili "The Truce" nije imao nikakve šanske protiv Fellinijevog "Amarcorda". Renan je film snimio prema istoimenom romanu Maria Benedettija iz 1960. godine, a bio je to i prvi film koji je režirao taj tada iznimno popularni argentinski glumac. Čini mi se da je bio to i svojevrsni pokušaj modernizma i da su Renanu uzor bili europski art-filmovi od desetljeća ranije, a melodrama je to o 49-godišnjem udovcu Martinu (Hector Alterio) koji će se upustiti u vezu s duplo mlađom kolegicom s posla Laurom (Ana Maria Picchio). Martin ima troje djece starih kao i njegova nova djevojka. Najstariji je ogorčeni Esteban (Luis Brandoni), srednja je Bianca (Marilina Ross) koja kao da jedina pokušava razumjeti oca, a najmlađi sin Jaime (Oscar Martinez) homoseksualac koji je još i dalje skriven u ormaru.

Prije no što će upoznati s Laurom, računovođa Martin kao da se pomirio sa činjenicom da mu se sve dobro u životu već dogodilo. Pomirio se on sa sudbinom, za koju godinu misli se umiroviti (živio mirovinski sustav peronističke Argentine!), a prihvatio je on da mu je život takav. Žena mu je očito umrla mlada, a on se i nije posebno trudio naći novu gospođu, već se usredotočio na posao i odgoj djece. No, kada upozna Lauru, Martin kao da će skupiti hrabrost za unijeti neke promjene u svoj život i prihvatiti neke rizike o kakvima samo koji mjesec ranije ne bi ni razmišljao. Ipak, razlika u godinama je veliki problem i strah od reakcije okoline utjecat će da Laura i Martin vezu održavaju u tajnosti.

Zanimljivo je kako su se dva glumca koja su utjelovila Martinove sinove, Luis Brandoni i Oscar Martinez, kasnije prometnula u možda i vodeće zvijezde argentinske filmske scene. Iako je "La tregua" možda i jedan od onih filmova koji su već pomalo zaboravljeni i bez obzira što zapravo i nije to film koji zaslužuje da ga se posebno pamti, svejedno Renanov film iz današnje perspektive donosi zanimljiv uvid u tadašnje argentinsko društvo.

IMDB LINK 

Primjedbe