THE BEST MAN (1964,SAD) - 8,5/10


 

Politika je vjerojatno oduvijek bila prljav zanat u kojoj su obično prolazili oni najgori i najpokvareniji. I dok pošten narod od politike bježi k'o vrag od tamjana (zato nam, nažalost, i je tako kako je), u nju se obično uključuje onaj najgori šljam, isfrustirani i nedojebani jadnici koji ne bi mogli uspjeti niti u jednom drugom obliku ljudske djelatnosti. Ako netko dobro zna kako funkcionira politika to je bio američki pisac i intelektualac Gore Vidal, liberalni mislioc čije su polemike s konzervativnim intelektualcem Williamom Buckleyjem šezdesetih i sedamdesetih i danas legendarne. Scenarij za političku dramu koju je režirao oskarovac Franklin J. Shaffner (Boys from Brasil, Patton, Planet majmuna), Vidal je napisao po vlastitoj drami, a priča je to o predizborima za predsjedničkog kandidata demokratske stranke.

Glavna dva favorita za predsjedničku nominaciju su bivši državni tajnik William Russell (Henry Fonda) i mladi ambiciozni senator Joe Cantwell (Cliff Robertson). Mjesto radnje je konvencija demokratske stranke u Los Angelesu i obojica se nadaju da će ih podržati još uvijek aktualni predsjednik, stari i bolesni Art Hockstader (Lee Tracy bio je nominiran za Oscara za sporednu ulogu), a ova dva favorita ne mogu biti različitiji. I dok je Russell liberalan i moderan, ali tip koji ima dosta prljavog veša jer je volio "šarati", Cantwell je klasični populist i oportunist, tip političara kakvih i danas imamo na šlepere. On se predstavlja kao čovjek iz naroda, populist i gorljivi antikomunist, pokvareni oportunist koji ne skriva da je manipulator spreman na sve kako bi situaciju okrenuo u vlastitu korist.

Jedan je to od onih krajnje licemjernih tipova koji izigravaju velike poštenjačine, a zapravo su pokvareni do srži, beskrupulozni tip i mladi "križar" koji se proslavio lovom na komuniste. S druge strane, Russell je puno stariji i iskusniji, no djeluje on nekako neodlučno, kao tip koji se ne voli zaletavati u izjavama, odmjeren čovjek koji i nije oduševljen svjetlima pozornice. Djeluje on kao da ne uživa u tim političkim igricama, prljavštini i povlačenju po blatu, no ako zaista želi političku nominaciju, posve je izvjesno da će se morati početi baviti i takvim stvarima jer njegov suparnik je uspio iskopati njegov prljavi veš, a to bi ga moglo skupo stajati.

Bio je "The Best Man" film koji sjajno oslikava političku utrku, sav cinizam, oportunizam i pokvarenost koji okružuje politiku. Film je to koji je i danas iznimno aktualan i vidimo da se u ovih šezdesetak godina i nije puno toga promijenilo, samo su načini borbe i manipulacije još dotjerani do savršenstva, a ljudima je posve jasno da tu nema nimalo časti, poštenja i iskrenosti. Lik senatora Cantwella, Vidal je očito zamislio prema stvarnom senatoru Josephu McCarthyju, republikanskom senatoru iz Wisconsina kojem svi populisti ovog svjeta mogu biti zahvalni jer je on vjerojatno osmislio klevetničke taktike i izokretanje činjenica u svojem famoznom lovu na komunističke vještice desetljeće ranije. Baš takav je i Cantwell, pokvarenjak i očiti uzor mnogim i danas aktualnim političarima.

IMDB LINK 

Primjedbe