TOKYO VICE (2022-24,JPN-SAD) - 8,5/10


 

Pompozno je ova neonoirovka krimi serija smještena u Tokyjo na prijelazu devedesetih u dvijetisućite najavljena kao veliki povratak legendarnog Michaela Manna (The Last of the Mohicans, Heat, Insider, Ali, Collateral, Public Enemies) režiji. Pokazalo se da je Mann zapravo "tek" producent i da je režirao "tek" prvu epizodu serije koja i nazivom podsjeća na kultnu krimi seriju iz osamdesetih "Miami Vice" (Poroci Miamija) čiji je filmski remake 2006. s Colinom Farrellom i Jamiem Foxxom režirao upravo - Michael Man! No, "Tokyo Vice" s "Miami Vice" ima zapravo jako malo veze i pratimo ovdje rat japanskog kriminalnog podzemlja i klanova tamošnjih gangsterskih organizacija Yakuza.

Serija je snimljena po memoarima Jakea Adelsteina, prvog američkog novinara koji je kao reporter zaposlen u najtiražnijim japanskim novinama Yomiuri Shinbunu. I čim je završeno emitiranje serije, počelo se raspravljati o tome je li sve ono što je Edelstein doživio stvarno istina ili je gospodin imao i prilično bujnu maštu, no to zapravo za ovu seriju i nije previše bitno. Bio je "Tokyo Vice" iznimno zanimljiv neo-noir koji nam donosi savršen uvid u japansko kriminalno podzemlje. Sam Adelstein je ujedno i glavni lik, a utjelovio ga je mladi američki glumac Ansel Elgort, ujedno jedan od izvršnih producenata serije. Mladi Adelstein je tako potkraj devedesetih iz rodnog Missourija preselio u Tokyo na završne godine studija.

Usput je ovaj mladić židovskog porijekla promijenio ime iz Josh u Jack, a odlučio je postati istraživački novinar u japanskim novinama. To mu je i uspjelo i vrlo brzo krenuo je on s najjednostavnijim zadacima, no opsesivna ambicioznost nije mu dala mira i uskoro se upleo u obračun između kriminalnog podzemlja. Sve će tu krenuti istragom naizgled bezazlenih i nepovezanih slučajeva samoubojstava ljudi za koje će se ispostaviti da su se svi zadužili kod iste kamatarske kompanije. Kako bi bio što bliže izvoru informacija, povezat će se Jake s iskusnim policijskim inspektorom u odjelu za narkotike Hirotom Kagirijem (Ken Watanabe) i uz njega će početi upoznavati mračni i opasni polusvijet japanskih yakuza. I počinje zaista serija izvanredno. Šarmantni Jake naivno će se fino uvaliti ni ne shvaćajući da će se zapravo pretvoriti u pijuna u obračunu gangsterskih klanova. Kako to već ide, ambiciozni yakuza Togawa (Ayumi Tonida) pokušava istisnuti starog šefa Ishidu (Shun Shigata).

Tu je, jasno, i policija koja također sudjeluje u tim sumnjivim rabotama i iako zna kako funkcionira svijet yakuza, ne diraju ih puno sve dok je mir i dok žrtve ne postaju civili. No, ovaj obračun prijeti prerasti u otvoreni rat. Kako je "Tokyo Vice" serija s pravim noirovskim štihom, jasno da tu mora biti i femme fatale. Ona je Samantha (Rachel Keller), mlada plavokosa Amerikanka koja radi kao hostesa u klubu u kojem se okupljaju razni sumnjivci. Problematična Samantha koja ima svoju mračnu tajnu sanja otvoriti svoj klub, a osim mladog sunarodnjaka, privući će ona pažnju i Sata (Sho Kasamatsu), mladog yakuze koji radi za starog Ishidu.

Sa Satom će se povezati i Jake, a od iznimnog početka, ova iznimno dinamična i vrhunski snimljena krimi serija s vremenom će se ipak malo ispuhati, no svejedno je "Tokyo Vice" sadržaj koji bi trebao zadovoljiti sve one koji vole krimiće. Iako je nekako teško povjerovati da bi se jedan novinar i ktome žutokljunac poput Jake zaista u stvarnom životu mogao uplesti u nešto takvo, priča se tu razvija jako zanimljivo. I Elgort i Keller morali su za svoje uloge dobro savladati japanski jezik, a izniman posao je napravljen i po pitanju prikaza Japana na prijelazu stoljeća. Većina radnje odvija se po noći, a sve tu blješti od tih silnih tokijskih neonskih svjetala, a priča se sjajno nastavlja i u drugoj sezoni koja se pojavila početkom 2024. godine.

IMDB LINK 

Primjedbe