A CHIARA (2021,ITA) - 7,5/10


 

Američko - talijanskog filmaša Jonasa Carpignana upoznali smo 2017. godine dramom "A Ciambra", a njegov sljedeći film odnosno "A Chiara" svojevrsni je nastavak prethodnika. I to ne samo zato što je snimljen gotovo identičnim naturalističkim stilom, već i stoga što se radnja odvija u istom kalabrijskom gradiću, ali i što se u zanimljivoj epizodi pojavljuje mladi glumac Pio Amato koji je u "A Ciambri" bio glavni protagonist. Iz periferije kalabrijskog gradića i romskog naselja u kojem se odvijala radnja "A Ciambra", "A Chiara" se preselila u središte istog tog neimenovanog mjesta na jugu Italije gdje sada pratimo sudbinu 15-godišnje Chiare Guerrasio (debitantica Swamy Rotolo).

Kao i u prethodnom filmu, Carpignano je angažirao isključivo naturščike pa sve članove obitelji Guerrasio glume članovi iste obitelji i u stvarnosti. Djeluje sve tu i više nego autentično, prava je to dokudrama, a svijet će se za Chiaru srušiti kad shvati da joj je otac član ozloglašene mafije s juga Italije, 'Ndranghete. I shvatit će to na grozan način, kad auto njenog oca Claudia (Claudio Rotolo) odleti u zrak poslije proslave 18. rođendana njene sestre Giulie. Otac će joj potom nestati, a Chiara će biti ostavljena bez ikakvih objašnjenja. Iako je vjerojatno negdje podsvjesno barem slutila čime bi joj se otac mogao baviti, nije zasigurno ni sanjala da je stari Claudio dio ozloglašene krijumčarske organizacije koji je zapravo svo vrijeme bio u kućnom pritvoru, a sada se očito negdje skriva.

Gdje točno, nitko ne želi reći Chiari kojoj se nudi prilika da bude udomljena u "normalnu" obitelj na sjeveru Italije i time joj se otvara mogućnost da joj se život rasplete u posve drugom smjeru od ostalih članova obitelji. Iako je iznimno vezana za svoju obitelj, posebno za oca, Chiara je bistra djevojka i svjesna je kakva je budućnost čeka ako odluči ostati u Kalabriji. No, ona jednostavno kao da ne može donijeti odluku dok se ne suoči s ocem i to pod svaku cijenu. Predstavio se Carpignano ovim filmom na redateljskim večerima festivala u Cannesu, a baš kao i prethodnom filmu jedan od producenata filma bio je i slavni Martin Scorsese. Nakon filmova "Mediterranea" i "A Ciambra", bila je "A Chiara" i završni dio njegove Gioia Tauro kalabrijske trilogije.

Nakon što se u prvom filmu bavio ilegalnim imigrantima na jug Italije, potom romskom zajednicom koja preživljava uglavnom baveći se kriminalom, sada je pažnju usmjerio na sam taj svijet ozloglašene južnjačke mafije. I to ne u očekivanom pravcu odnosno iz perspektive samih mafijaša, već 15-godišnjakinje koja je svjesna da se sve to u njenom okruženju događa i da je i ona nesvjesno dio toga, no nije ni svjesna koliko. Film je to sa snažnom humanističkom notom i prikazuje na impresivan, autentičan, potpuno naturalistički način kako izgleda takav život. Film je to o obitelji i obiteljskim vrijednostima, kvalitetna realistična drama koja ipak minimalno zaostaje za prethodnikom, no svejedno je "A Chiara" vrijedan gledanja.

IMDB LINK 

Primjedbe