AMERICAN GIRL (2021,TVN) - 7/10


 

Dvadesetak godina prije nego što je svijet paralizirala epidemija virusa Covid-19, postojala je opasnost da bi se mogao proširiti jedan daleko opasniji i smrtonosniji respiratorni virus. Riječ je o virusu SARS-a kojim se od studenog 2002. pa do srpnja 2003. zarazilo više od 8000 ljudi (uz 774 mrtvih) u 29 zemalja, no srećom pa je ta epidemija na vrijeme stavljena pod kontrolu. U to vrijeme odvija se radnja ove coming-of-age koja je dugometražnoj debitantici Feng-i Fioni Roan donijela nagradu za tajvansko okriće godine. Epidemija SARS-a zapravo je tek pozadina u kojoj se odvija radnja ove emotivne i slojevite drame o obitelji koja se odlučila kući vratiti iz SAD-a.

Vrlo brzo otkrivamo i razlog zbog kojeg su se 13-godišnja Fen, njena mlađa sestra Ann i njihova mama Lily vratili na Tajvan iz Los Angelesa. Majci je dijagnosticiran rak dojke, a pošto u SAD-u očito nisu imali zdravstveno osiguranje, odlučili su se vratiti kući. Ondje ih je dočekao otac odnosno muž koji je zaposlen u Kini, a Fen je nesretna što su se morali vratiti iz Amerike. I ne skriva ona da je bijesna i ogročena zbog toga. Ova do jučer odlična učenica popustila je u školi, stalno se svađa i prkosi roditeljima, a sve više se udaljava od majke koju smatra krivom za povratak u Tajvan. Iako se da naslutiti da njihov život u Americi baš i nije bio bajan (spominju se tu nekakvi kuponi za hranu i slično), Fen kao da povratak u rodnu zemlju smatra kao životni poraz i jedino što želi je vratiti se nazad u Los Angeles.

S druge strane, obiteljska situacija sve je teža. Liječenje košta i obitelj jedva spaja kraj s krajem, a odnosi među svima njima sve su zategnutiji. I otac i majka kao da su se udaljili jedno od drugoga, kćerine mušice dodatno utječu na to distanciranje, a kad Fenina mlađa sestra završi u bolnici zbog sumnje da je pokupila SARS, to će konačno utjecati na ovu obitelj da se ponovno počne zbližavati i shvaćati jedni druge. Pokazao se na kraju "American Girl" kao emotivna, realistična, kvalitetna i slojevita coming-of-age drama koja je imala pregršt nominacija u izboru za najbolji tajvanski film godine.

IMDB LINK 

Primjedbe