AND THE BIRDS RAINED DOWN (2019,KAN) - 6,5/10


 

Dirljivu i emotivnu dramu o tri stara samotnjaka koji su izabrali život daleko od civilizacije, negdje duboko u šumama Quebeca snimila je ugledna kanadska frankofona filmašica Louise Archambault. Ted (Kenneth Welsh), Charlie (Gilbert Sicotte) i Tom (Rene Girard) svaki iz svojih razloga odlučili su napustiti civilizaciju i nastaniti se u kolibi uz jezero u divljini. Njihov jedini doticaj sa svijetom je Steve (Eric Robidoux), upravitelj hotela u koji gotovo nitko ne dolazi, a on tri čiče posjećuje na tjednoj bazi i donosi im hranu i ostale namirnice te ih trampi za "travu" koju starci ondje uzgajaju.

No, sve će se iznenada promijeniti kada neformalni lider ovog društvanca Ted iznenada umre u snu, a životi Charlieja i Toma dodatno će se promijeniti kada se u njihovim životima pojave dvije žene. Jedna je Steveova tetka Gertrude koja se odbila vratiti u ludnicu u kojoj je provela posljednjih 60 godina i nećak joj je odlučio ponuditi utočište. Druga je mlađa fotografkinja Raf, Steveova vršnjakinja, koja pokušava napraviti dokumentarnu izložbu o čuvenom šumskom požaru prije više desetljeća i pokušava doći do rijetkih preživjelih kao što je bio Ted. Na njenu žalost, Ted je umro i prije nego što je uspjela doći do njega, a sve se to odvija u vrijeme kada prijeti novi veliki požar koji bi ponovno mogao promijeniti sve njihove živote.

Zapravo, njihovi životi već su promijenjeni Tedovom smrti i Gertrudinim i Rafinim dolaskom, a s vremenom ćemo shvatiti razloge zašto su se ovi ljudi odlučili na takav drastični korak kao što je bijeg u divljinu. Često čujemo da mnogi pričaju kako će jednog dana dići ruke od svega i preseliti negdje u šumu, no jasno da tek rijetki nešto takvo zaista i učine. Gorko - slatka je "Il pleuvait des oiseaux" u originalu ili "And the Birds Rained Down" (požar je bio tako snažan da su ptice padale s neba, reći će netko dok opisuje famozni požar otprije više od pola stoljeća) bila drama o ljudima koji su se zaista odlučili za takav drastičan korak. Zatvoreni, stari tipovi uz "uljeze" kao da će se početi polako otvarati i razmišljati o tome je li njihov izbor bio dobar i je li bijeg od života i problema s kojima su se nekoć susreli bio opravdan. 

IMDB LINK 

Primjedbe