ASAKUSA KID (2021,JPN) - 6,5/10


 

Sasvim sigurno bih zaobišao ovaj film da krajičkom oka u posljednji čas nisam primijetio da se tu zapravo radi o biografskoj drami o legendarnom japanskom komičaru, glumcu, scenaristu i redatelju Takeshiju Kitanu poznatom i kao Beat Takeshi. Oni koji prate film vjerojatno dobro znaju o kome je riječ jer Kitano se u zadnjih tridesetak godina prometnuo u jednog od vodećih japanskih filmaša. Snimio je on brojne poznate filmove, od "Violent Copa" preko trilogije "Coda" pa do "Zatoichija" i "Fireworksa" koji mu je donio i Zlatnog lava u Veneciji. Autor je to prepoznatljivog stila, a u filmu koji je prema njegovoj autobiografiji snimio također komičar i filmaš (ali puno mlađe generacije) Hitori Gekidari, pratimo njegove početke dok je još bio anonimni klinac koji sanja da će jednog dana postati komičar i zvijezda.

Sam naziv filma dolazi od kvarta Asakusa u Tokiju u koji je Kitano stigao kao mladić nakon što je odustao od studija i odlučio postati komičar. Pratimo tu njegove početke u komičarskom studiju i probijanje na sceni nekog bizarnog japanskog stand-upa, a klub u kojem se zaposlio kao radnik na ulazu mogao bi se opisati kao neki miks loše komedije i striptiza. Ubrzo će mladi Kitano (Yuya Yagira koji je još kao dječak debitirao u kultnom "Nobody Knows" Hirokazua Koreede) zadobiti povjerenje vlasnika teatra Senzabura Fukamija (Yo Oizumi) i dobit će priliku na pozornici. Ipak, vrlo brzo u početku smotani i nekako povučeni klinac, s vremenom će dobivati na samopouzdanju i vrlo brzo će shvatiti da nema budućnosti u tom arhaičnom tipu striptiz-comedy cluba.

Odlučit će se on osamostaliti i s kolegom koji će si nadjenuti ime Beat Kiyoshi pokrenuti komičarski dvojac umjetničkog naziva Beat. Počet će se oni baviti japanskom vrstom komedije koja se naziva Manzai, a neće trebati proći puno vremena kako bi Kitano nadmašio svog učitelja i ubrzo postao velika zvijezda. Baš kao što sam i očekivao, bio je "Asakusa Kid" gotovo pa školski napravljen biografski film u kojem se autor usredotočio isključivo na ranu fazu Kitanove karijere, a u prvom planu je prvenstveno njegov odnos sa svojim učiteljem koji mu nikad nije uspio oprostiti "izdaju", no bio je svjestan da ovaj kod njega nikad neće do kraja moći razviti svoj potencijal. Kao što je i obično slučaj sa sličnim biografijama, sve je to nabijeno melodramom, a pretpostavljam da bi ovaj film mogao biti posebno zanimljiv tek onima koji dobro poznaju lik i djelo Takeshija Kitana. 

IMDB LINK 

Primjedbe