ELMER GANTRY (1960,SAD) - 8/10


 

Legendarni američki glumac Burt Lancaster jedinog Oscara (iz četiri nominacije) za najboljeg glumca zaslužio je za ulogu putujućeg trgovca i skitnice, ujedno slatkorječivog i snalažljivog prevaranta koji će postati propovjednik, Elmera Gantryja. Film koji i nosi naziv po glavnom junaku imao je ukupno pet nominacija, među njima i za najbolji film, a Richard Brooks napisao je scenarij za koji je također nagrađen Oscarom i režirao je film po istoimenom romanu Sinclaira Lewisa. I dalje je to jedan od iznimno aktualnih i relevantnih i itekako zanimljivih filmova koji pokazuje kako malo se zapravo ljudska priroda promijenila u ovih stotinjak godina koliko dijeli današnjicu i radnju filma i kako su ljudi oduvijek bili skloni povjerenje poklanjati raznim karizmaticima koji im pričaju ono što žele čuti.

No, nije tu priča tako jednoznačna, već je kompleksna i unatoč tome što film traje gotovo dva i pol sata, snimio je Brooks dinamičnu i zanimljivu epsku dramu čiji će likovi do kraja doživjeti zanimljivu transformaciju. Kako je u Americi bit će oduvijek sve bilo show biznis, iznimka nije ni religija i sve te bezbrojne tamošnje kršćanske denominacije koje su osnivali svakakvi tipovi tijekom godina. Religija je također nerijetko iznimno unosan biznis i postoje također bezbrojni propovjednici i karizmatici koji su se fino obogatili galameći svakojake besmislice i izigravajući da su baš oni Isusovi poslanici.

Na jednu takvu putujuću propovjednicu koja privlači sve više vjernika, uglavnom nepismenih i polupismenih siromaha, namjerit će se i naslovni junak. Na početku Elmera upoznajemo kao šarmantnog skitnicu, načitanog tipa koji zna puno citata iz Biblije i voli pošteno zaviriti u čašicu te je iznimno snalažljiv kad nekom treba izvući novac. Novca zasigurno ima propovjednica Sharon Falconer (Jean Simmons), mlada evanđelistica koja će privući Elmerovu pažnju i vrlo brzo on će se ugurati u njenu karavanu, a potom će raznim prevarama i šarmom također postati propovjednik koji će rame uz rame s njom putovati i serinjati o bogu, grijesima i zlom sotoni koji vreba.

I dok mi od početka znamo tko je i što je Elmer, uspjet će on potpuno zavesti i opčiniti propovjednicu koja će uz novog partnera postajati sve popularnija. Tip koji je praktički do jučer bio tipični grešnik, ženskar i pijanac, sada će postati glavni huškač u licemjernoj borbi protiv poročnosti, alkohola i upustit će se u opasnu igru u kojoj bi ponovno mogao ostati bez svega. I ništa tu do kraja neće biti crno - bijelo i jednoznačno, a naravno da će se kad - tad njegova prošlost morati razotkriti i postati uteg propovjednici koja je postala sinonim za čednost, krepost i pravovjernost.

I bila je uloga Elmera možda i najbolja u karijeri Burta Lancastera, jedne od najvećih zvijezda pedesetih uz Marlona Branda, Jamesa Deana i Paula Newmana, ali i zvijezde koju bi se moglo nazvati slučajnim glumcem. Nakon što je u mladosti radio kao akrobat u cirkusu da bi se potom pridružio američkoj vojsci u II svjetskom ratu, sasvim slučajno je sredinom četvrdesetih završio na Broadwayju. Prvu filmsku ulogu imao je sa 33 godine, a vrlo brzo postao je velika zvijezda i jedan od najtraženijih glumaca svog vremena da bi se u kasnijoj fazi karijere okušao u Europi gdje je radio i s Luchinom Viscontijem i Bernardom Bertoluccijem.

IMDB LINK 

Primjedbe