LA FRENCH (2014,FRA) - 8,5/10


 

Što je i kako funkcionira "Francuska veza" saznali smo još u legendarnom akcijskom krimiću Williama Friedkina iz 1971. godine s Geneom Hackmanom u glavnoj ulozi, a s narko - zbivanjima u Marseilleu tijekom sedamdesetih i početkom osamdesetih upoznaje nas i ova iznimna krimi drama Cedrica Jimeneza snimljena prema stvarnim događajima. Francuska veza bila je zapravo shema koja je krenula još tridesetih godina kada se heroin preko Indokine i Turske dopremao u Marseille pa zatim lifrao dalje prema Americi. Desetljećima je većina heroina u Ameriku dolazila upravo preko Marseillea, a operaciju su vodili korzikanski kriminalci s dobrim vezama u politici, policiji i pravosuđu, kako je i red.

Vodi nas "La French" ili "The Connection" kroz razdoblje od sredine sedamdesetih kada je ova veza bila na vrhuncu pa do početka osamdesetih kada je glavna krijumčarska organizacija uništena. Tu organizaciju vodi hladnokrvni ubojica Gaetan Tany Zampa (Gilles Lellouche) koji je nedodirljiv na kriminalnoj sceni Marseillea i mehanizam koji je organizirao funkcionira savršeno. No, kada mladi sudac istrage Pierre Michel (Jean Dujardin) dobije zadatak da preuzme jedinicu koja se bori protiv organiziranog kriminala, on će taj zadatak shvatiti i više nego ozbiljno. Iako su svi koji su se prije njega bavili tim poslom tvrdili da je nemouće dokazati i povezati Zampinu bandu s krijumčarenjem heroina, Michel će se potruditi dokazati da to i nije tako.

Polako će se krenuti u stvarni obračun s organiziranim kriminalom i polako će se početi stezati obruč oko Zampe, no naravno da to baš i neće ići tako brzo i tako lako. Michel je jedan od onih istražitelja na tragu Eliota Nessa, policajca koji je na kraju priveo Ala Caponea, a upravo ono što je za Nessa bio Capone, za Michela će biti Zampa. Iako "La French" zapravo i ne donosi nešto novo ili posebno svježe u ovaj žanr i snimio je Jimenez ovaj film na tragu sličnih američkih filmova koji su se također bavili tematikom kriminalnih podzemlja i mafijaških organizacija, film je to nevjerojatne dinamike i uvjerljivosti. Glumačka postava je impresivna te su i Lellouche i Dujardin odlični u svojim ulogama, a sjajno je prikazan i najveći francuski lučki grad odnosno Marseille druge polovice sedamdesetih.

IMDB LINK 

Primjedbe