ON THE COUNT OF THREE (2021,SAD) - 6,5/10


 

Kevin (Christopher Abbott) i Val (Jerrod Carmichael ujedno je i režiser filma) najbolji su prijatelji koji su se dogovorili da će počiniti zajedničko samoubojstvo. Već u uvodnoj sceni vidimo ih kako jedan drugome drže pištolj uperen u glavu (kao u sceni prepisanoj iz legendarnog akcića "Face Off" Johna Wooa u kojoj su Nicolas Cage i John Travolta učinili isto), no kakav bi to bio film da si glavni protagonisti raznesu bulje odmah u uvodnim minutama. Na prijedlog Kevina koji je upravo pobjegao iz psihijatrijske klinike gdje si je koji dan ranije pokušao oduzeti život, dogovorit će se da će se ubiti na kraju dana te će se potom zaputiti u avanturu izravnavanja računa s ljudima iz svog života.

Saznat ćemo i da si je koji dan ranije pokušao oduzeti život i Val koji je upravo dao otkaz na poslu koji mrzi, a prekinuo je i s djevojkom Natashom (Tiffany Haddish). Očito je da su obojica depresivci, psihički nestabilni tipovi kojima se život nije razvio onako kako su se nadali, a glavni razlog zašto je Kevin odlučio odgoditi suicid je obračun s psihijatrom koji ga je zlostavljao kao dijete. No, nije on jedini koji im je ostao dužnik pa će tako taj posljednji dan na Zemlji pokušati oni iskoristiti za izravnavanje računa s mnogim drugima. Iako su i Abbot i Carmichael dobri u ulogama emocionalno potpuno ispražnjenih tridesetineštogodišnjaka kojima je dosta luzerstva koje ih je pratilo čitavog života, ostala mi je ova crnohumorna drama / tragikomedija koju su napisali Ari Katcher i Ryan Weltch ipak nekako nedorečena.

S obzirom da je Carmichael navodno nekakvi komičar, nije to bilo i nešto posebno smiješno i duhovito kao što sam se nadao i priželjkivao, a možda mi već idu i na živce ti filmovi o depresivcima kakvi se u američkoj indie kinematografiji posljednjih godina štancaju na veliko. Gotovo pa u svakom filmu su likovi mlade ili rubno mlade generacije ovakvi depresivci, egzistencijalno izmučeni likovi koji ne vide svjetlo na kraju tunela i za koje u životu ne postoji ništa lijepo. Jasno mi je i da su takvi likovi puno filmičniji od onih kojima u životu ide sve kako treba, no čim je u trećoj minuti filma Kevin odlučio odgoditi plan, moglo se pretpostaviti kako će se sve to rasplesti.

IMDB LINK 

Primjedbe