RUST AND BONE (2012,FRA) - 9/10


 

Matthias Schoenaerts je Ali, mišićavi nezaposleni lutalica koji se sa sinom Samom zaputio na jug Francuske gdje mu živi sestra. Očito je da je Ali jedan od onih tipova koji stalno upadaju u probleme, čovjek na kojeg se teško može osloniti, sebičnjak koji misli isključivo na sebe, a glavni razlog zašto je stigao k sestri je da malog ostavi njoj i njenom mužu na grbači. Da se naslutiti da je dječakova majka prostitutka s kojom Ali više nije u kontaktu, a ovaj za Schoenaertsa tipično šutljivi, prigušeno bijesni i agresivni tip privremeni posao pronaći će kao izbacivač u noćnom klubu. Ondje će i upoznati Stephanie (Marion Cotillard), djevojku koja se potukla s nekim tipovima i odvest će je kući.

Stephanie je pak dreserica kitova ubojica u lokalnom vodenom parku, a tijekom jednog nastupa dogodit će se nesreća prilikom koje će ona ostati bez obje noge. I nažalost, kakva je nerijetko i u stvarnosti situacija kad se takve nesreće dogode, do jučer okružena prijateljima Stephanie ostat će potpuno sama i u dubokoj depresiji. Pokušavajući se naviknuti na novi život, konaktirat će ona Alija koji se u međuvremenu posvetio ilegalnim uličnim kick-box mečevima, a iako njih dvoje zapravo i ne mogu biti različitiji, razvit će se između njih romansa. Da se nije dogodila nesreća, gotovo je sigurno da se ovo dvoje ljudi nikad više ne bi sreli, a uz tipa koji djeluje potpuno hladno, tvrdokorno, bezosjećajno, sirovo, počet će se ona osjećati slobodnije i sve više vremena će provoditi zajedno.

Nažalost, Ali je ipak jedan od onih tipova na koje se jako teško osloniti i on kao da doziva probleme i loše situacije, a takvih će se do kraja filma nanizati. Snimio je ugledni francuski filmaš Jacques Audiard emotivnu i dirljivu dramu koju je sa čestim scenarističkim suradnikom Thomasom Bideganom napisao prema kolekciji priča kanadskog pisca Craiga Davidsona. Bio je "Rust and Bone" ili "De rouille et d'os" u originalu sušta suprotnost dvama njegovim prethodnim filmovima, surovoj zatvorskoj krimi drami "A Prophet" i neonoirovskom krimiću "The Beat That My Heart Skipped" o tipu upetljanom u kriminal koji bi želio biti koncertni pijanist.

I Schoenaerts i Cotillard su odlični u svojim ulogama i sjajnim izvedbama oni zapravo nose ovu dirljivu, ali i na trenutke šokantnu netipičnu romantičnu dramu koja izbjegava klišeje i nudi brojna iznenađenja. Neki manje vješt režiser možda bi dopustio da ovakva priča sklizne u patetičnu i sladunjavu melodramu koja podilazi ukusu gledatelja, no Audiard je fino kombinirao nježnu poetiku i pomalo surovi stil kakvim se predstavio prethodnim filmovima. Djeluje sve tu od početka do kraja potpuno realistično, a premijeru je "Hrđa i kost" imala u glavnom programu Cannesa gdje je Audiard sa sljedećim (i nešto slabijim) filmom "Dheepan" osvojio Zlatnu palmu.

IMDB LINK 

Primjedbe