SHEPHERD (2021,GBR) - 6/10


 

I dok su u Eggersovom "Svjetioniku" nezahvalnu zadaću bivanja na izoliranom otočiću imale dvije osobe pa znamo kako je to završilo, u psihološkoj drami - hororu Velšanina Russella Owena taj je zadatak pripao tek jednom tipu. Kao što samo ime ovog britanskog filma sugerira, taj nesretnik čak i nije svjetioničar, već čobanin koji je nakon niza životnih tragedija prihvatio posao na udaljenom otočiću na kojem se nalazi i zlokobni svjetionik. Eric Black (Tom Hughes) ne može se pomiriti s tragičnom pogibijom nevjerne supruge i razmišljajući kako bi mu bilo dobro neko vrijeme provesti u samoći, prihvatit će on posao pastira na izoliranom otoku u škotskim Highlandsima.

Na putu za otok, svratit će do roditeljske kuće, no majka (Greta Scacchi) će ga potjerati jer ga krivi za smrt oca, a nije mu još oprostila što je prekinuo kontakte s njima da bi se oženio za gospođu koja će mu kasnije biti nevjerna. Tako će on sa svojim psom ovčarom, brodićem koji vozi jednooka čudakinja (Kate Dickie) stići do otočića na kojem kao da će potpuno početi gubiti razum. I zaista je prava šteta što se iz ovog filma nije izvuklo više jer ne samo da su glumci u dobroj formi kvalitetni, već je i pronađena fantastična lokacija i ti pusti škotski Highlandsi, otočići, pustare i livade ondje stvaraju savršenu kulisu za prvoklasan psiho-horor. Djeluje sve to od početka klaustrofobično, zlokobno, ugođaj je nelagodan, a čim stignu na otok, pas kao da će početi predosjećati da se ondje događa nešto zlo.

Što je tu stvarnost, a što su čobaninove noćne more, fantazije, priviđenja teško je u početku razlučiti, a ionako od početka fragilni mladić s osjećajem krivnje kao da će se početi potpuno raspadati. Sve je tu od početka do kraja nekako halucinatorno, hipnotično, negdje na pola puta između sna i jave. Nelagoda i zbunjujući osjećaj potenciran je i zlokobnom i upozoravajućom glazbom te zvukovima koji dodatno pojačavaju tu psihološku dramu kod glavnog lika. I snimljeno je to kvalitetno pa je šteta tim veća jer je ostalo ipak na kraju to dosta osrednje i problematično.

IMDB LINK 

Primjedbe