THE DUKE (2020,GBR) - 6,5/10


 

Donosi nam ova humorna biografska drama koja je ujedno bila posljednji film britanskog filmaša Rogera Michella (Notting Hill, Venus) priču o možda i najbizarnijoj krađi umjetnina u povijesti. Riječ je o nestanku Goyinog portreta vojvode Wellingtona iz nacionalne galerije u Londonu 1961. godine, a nekoliko godina kasnije se pokazalo da je vrijednu sliku "posudio" 60-godišnji nezaposleni tip iz Newcastlea, Kepmton Bunton. U odličnoj izvedbi velikog britanskog glumca Jima Broadbenta odmah nam je jasno da je Bunton jedan od onih tipičnih starih mudrijaša i gunđala. Buni se on i jamra protiv svega, a svojevrsni je on politički aktivist i naporni borac protiv televizijske pretplate kojeg nitko ne shvaća ozbiljno. Doduše, shvaćala ga je ozbiljno policija jer je nekoliko puta završavao u zatvoru zbog odbijanja plaćanja pretplate.

Kad na televiziji vidi da je britanska vlada odlučila na aukciji za 140 tisuća funti kupiti vojvodin portret, Bunton će se potpuno razbjesniti smatrajući da se taj novac recimo mogao iskoristiti za besplatne TV pretplate onima koji je ne mogu platiti. I skovao je tako ovaj ekscentrični tip koji u ovom filmu živi u onom tipičnom britanskom socijalnom stanu sa ženom spremačicom (Helen Mirren) i nezaposlenim sinom (Fionn Whitehead) plan da će jednostavno ukrasti sliku. I zaista, ovaj 60-godišnjak koji se još nije uspio pomiriti s gubitkom kćeri u prometnoj nesreći dvadesetak godina ranije, ukrast će sliku iz muzeja većom lakoćom nego što cigo uspije ukrasti bakar s gradilišta.

Naravno da će nastati veliki skandal i da će se u početku misliti da iza krađe umjetnine stoji skupina profesionalaca, a pitanje je što bi uopće bilo da sam Kempton koju godinu kasnije nije odlučio vratiti sliku na isto mjesto s kojeg ga je uzeo. Bio je "The Duke" jedna od onih tipičnih simpatičnih, šarmantnih britanskih humornih drama o luckastom i ekscentričnom idealistu. Iako je priča o krađi portreta više, manje dobro poznata, uspio je Michell unijeti tu i neka iznenađenja, a bio je to i posljednji film koji je ovaj Britanac koji se ponajviše proslavio romantičnim komedijama, uspio snimiti prije smrti u jesen 2021. godine. 

IMDB LINK 

Primjedbe