THE FIRM (1993,SAD) - 8/10


 

Devedesete su još bile godine u kojima je Tom Cruise pretendirao biti ozbiljan glumac. Imam dojam da je nakon 1999. godine i uloga u remek-djelima Stanleyja Kubricka "Eyes Wide Shut" i Paula Thomasa Andersona "Magnolia" za koji je treći i za sada posljednji put bio nominiran za Oscara, jednostavno odlučio odustati i posvetiti se isključivo blockbusterima i akcijskim spektaklima. Devedesete su bile godine kada su iznimno popularne u Hollywoodu bile sudske drame - trileri, a filmovi prema književnim predlošcima Johna Grishama štancali su se naveliko. Sydney Pollack je još dva desetljeća ranije s "Tri kondorova dana" pokazao da se odlično snalazi s trilerima, a "Tvrtka" je ogledan primjer kvalitetnog komercijalnog holivudskog filma s kraja osamdesetih i početka devedesetih.

Tom Cruise je Mitch McDeere, siromašni mladić skromnog porijekla koji je kao prvi u klasi završio pravo na Harvardu. Vidimo u uvodu da se za njega otimaju brojne odvjetničke tvrtke, a on će se na kraju odlučiti za ne pretjerano poznatu kompaniju iz Memphisa. Razlog je naravno novac pošto si je obećao da više nikad neće biti siromašan i da mu nikad ništa u životu neće nedostajati, On i njegova mlada supruga, učiteljica Abby (Jeanne Tripplehorn) zaputit će se u predstavnicu Tennesseeja, a iako će se u početku sve činiti savršeno, Mitchu će ubrzo postati jasno da je potpisavši za ovu tvrtku, gotovo pa potpisao ugovor s đavlom.

Postat će mu jasno da se njegova tvrtka bavi raznim sumnjivim radnjama, da su mnogi bivši zaposlenicima umrli i poginuli pod sumnjivim okolnostima, a kad se s mentorom Averyjem Tolarom (uvijek dobrodošli Gene Hackman) zaputi na Kajmansko otočje, shvatit će da oni zapravo peru novac za mafiju iz Chicaga. To je dobro poznato i FBI-ju koji će pokušati angažirati Mitcha, a mladi odvjetnik naći će se u nezgodnoj situaciji jer mu je postalo jasno da što god učini, neće završiti dobro. U dobrih dva i pol sata koliko traje "The Firm", Mitchev život iz bajke će se pretvoriti u potpuni kaos prožet paranojom i opravdanim strahom. Bio je to uzbudljvi i napeti triler u kojem se uz navedene pojavljuje još niz poznatih glumaca kao što su Ed Harris, Hal Holbrook, Terry Kinney, Gary Busey, David Strathairn te Holly Hunter koja je bila nominirana za Oscara za sporednu žensku ulogu.

IMDB LINK 

Primjedbe