THE GRANDMOTHER / LA ABUELA (2021,ŠPA) - 6,5/10


 

Španjolac Paco Plaza skupa se s kolegom Jaumeom Balaguerom predstavio uspješnom zombi trilogijom "REC" nakon koje su im se putovi razišli. Ipak, obojici je zajedničko da se i dalje (uglavnom) drže horora s povremenim izletima u druge žanrove (uglavnom trilere), a nakon dobrog trilera "Eye for an Eye" i "The Grandmother" odnosno "La abuela" je Plazi povratak žanru kojim se i proslavio. Scenarij za "Baku" je napisao Carlos Vermut koji je do sada bio više artistički, nego žanrovski nastrojen pa je tako i ovaj film i više jedna od onih tipičnih kombinacija arty psihološko - simboličkih drama s elementima horora, nego klasični film strave i užasa.

U početku "La abuela" pomalo podsjeća na kultni američki horor "Skeleton Key" jer i ovdje imamo mladu ženu koja se mora brinuti za staricu nakon što ona preživi moždani udar. Susana (Almudena Amor) je mlada manekenka koja živi u Parizu i prilično je uspješna, no morat će se vratiti kući u Madrid kad sazna da je njena stara baka Pilar (Vera Valdez) pretrpjela težak moždani udar i izgubila je dar govora. Nakon što su joj roditelji poginuli dok je bila dijete, baka je i odgojila Susanu, a ona će se vratiti kući kako bi pronašla nekoga tko bi skrbio za nju. I gđa Valdez koja je nekoć bila muza čuvene modne dizajnerice Coco Chanel, zasta izgleda kao smrt na dopustu. Kao tetka Jože Manolića, užasavajuće mršava, koščata, izražajnog lica koja valjda teži 20 kila s krevetom. a bakina pojava i neskriveni prikaz njenog propadajućeg starog tijela detalji su koji izazivaju nelagodu.

Živi ona u onom tipičnom babskom staromodnom stanu u kojem se odvija velika većina filma, a uspio je Plaza solidno postići očekivani klaustrofobični dojam i ugođaj. Vrlo brzo počet će se u stanu i s bakom događati neke čudne stvari, Susana kao da će se početi prisjećati nekih detalja o djetinjstvu koje kao da je potisnula ili zaboravila. Film je to u kojem se jeza postiže ugođajem, detaljima, glazbom i režijom i nema tu puno krvi, a osim što je tempo dosta spor, djeluje to i dosta hermetično. Ima tu i simbolizma i vječnog konflikta između starosti i mladosti jer i baka je nekoć bila lijepa i mlada poput svoje zgodne unuke, a danas je postala gotovo živi kostur. Susani će se početi činiti i da se u stanu i s bakom događaju neke nadnaravne, neprirodne stvari, a do kraja nam ostaje da saznamo događali se zaista to ili je sve to u njenoj glavi.

IMDB LINK 

Primjedbe