THE PIT (2020,LAT) - 6,5/10


 

Ova mračna coming-of-age kombinacija trilera i drame koja je bila i debitantski dugometražni film filmaša simpatičnog imena Dace Puce istaknuta je kao latvijski kandidat za Oscara, a ujedno je "The Pit" pobijedio i na festivalu nordijskog filma u Lübecku kao i na festivalu u estonskom Tallinu. Bile su to dovoljne reference da se bacim na gledanje filma koji se ipak pokazao kao određeno razočaranje i pomalo šablonski baltički odgovor na tematiku kakvu često obrađuju belgijska braća Dardenne. U središtu pažnje je desetogodišnji Markus (dosta neuvjerljivo dijete glumac čija je performansa dodatno narušila cijelu ovu priču) koji se prilagođava na život sa strogom bakom u latvijskoj provinciji.

Ondje je završio nakon što je njegov otac počinio samoubojstvo, a Dace Luce kreće in medias res te odmah saznajemo da se problematični i bijesni dječak okrutno našalio s nešto mlađom susjedom. Nakon što mu je djevojčica nešto prigovorila oko njegovog oca, on se pravio da se igra s njom i naveo ju je da upadne u duboku rupu u šumi i ostavio je ondje. Naravno da je takvo Markusovo ponašanje imalo ozbiljne posljedice i cijelo selo okrenulo se protiv njega. Mama djevojčice traži da se Markusa izbaci iz škole i da ga se ozbiljno kazni, a dječak kojeg stalno ganjaju i maltretiraju stariji klinci, sasvim slučajno će se upoznati sa starim mornarom koji živi na rubu šume. Markus ima talenta u crtanju i pokušat će on pomoći misterioznom mornaru u oslikavanju radionice, a iako je "The Pit" imao potencijala da ipak ne bude tipična coming-of-age priča o dječaku u teškoj životnoj fazi, ipak je to ostalo dosta generički i šablonski.

Naravno da će nam brzo postati jasno da je Markus takav inatljiv, zločest i neposlušan iz bijesa, tuge i očaja jer se nakon smrti oca smatra ostavljenim i neželjenim. Naravno da će nam također brzo postati jasno da su Markusovi nestašluci i pizdarije tek manji problem u selu u kojem ima puno gorih ljudi i događa se puno lošijih stvari od one koju je on napravio. Snimio je Dace Puce jednu od onih tipičnih priča o licemjerju, predrasudama i zatucanosti manjih sredina u kojima nije rijetkost da se svi okome na najslabijeg i najranjivijeg člana zajednice dijelom i kako bi sakrili svoje slabosti i mane. Radnja se ovdje odvija nelinearno i bez obzira što je Puce uspio snimiti dirljivu i emotivnu dramu čija je tema univerzalna, ipak to nije bila jedna od onih top priča kakvu sam potajno priželjkivao. 

IMDB LINK 

Primjedbe