THE SUNLIT NIGHT (2019,NOR-SAD) - 3/10

 


Što je autor htio reći ovom prilično nesuvislom romantičnom dramom čija je radnja smještena na krajnji sjever Norveške bilo mi je dosta teško dokučiti, no gotovo ništa u filmu snimljenom u američko - norveško - njemačkoj koprodukciji nije imalo smisla. Možda je razlog tome što su redatelj, Nijemac David Wnendt i njegov montažer nakon prilično poražavajućih kritika poslije premijere "The Sunlit Night" ponovno sjeli u sobu za montažu i izbacili nekih 25 minuta te je umjesto originalnih 105 minuta sada trajao jedva osamdesetak. No, ni to nije pomoglo ovom smušenom i kaotičnom filmu. Štoviše, cijelo vrijeme sam imao dojam da tu nešto fali i očito su van izletjele i neke scene koje bi koristile za kontekstualiziranje cijele ove priče. Jedini plus ovog filma zapravo je fina fotografija i odlično okruženje, a ekscentrični likovi koji su trebali biti jak adut, ovaj puta pokazali su se kao promašaj i djeluju kao nabacani.

Posebno se to odnosi na lik Gillian Anderson odnosno agentice Scully iz "Dosjea X" čija se uloga svela na minutu ili dvije i kako se pojavila tako je i nestala. No, prva violina ovog filma ipak je mlada i ambciozna njujorška slikarica iz umjetničke obitelji Frances (Jenny Slate), koja je nakon prekida s dečkom, saznanja da joj se roditelji razvode, a mlađa sestra udaje, odlučila prihvatiti posao pomoćnice ekscentričnog norveškog slikara na zabačenom otočiću na kojem sunce (barem u tom dijelu godine) nikada ne zalazi.

Čini mi se da je to trebao biti još jedan od onih feel-good pomalo eskapističkih filmova čija se radnja događa na nekoj egzotičnoj lokaciji, no ništa tu nije profunkcioniralo. No, na istom mjestu naći će se još neki prilično ekscentrični i bizarni likovi, među njima još jedan bjegunac, Amerikanac iz Cincinnatija koji se sada naziva Haldor i izigrava vikinga (još jedna tipična bizarna uloga za nedovoljno iskorištenog Zacha Galifianakisa). Naći će se ondje i mladić po imenu Yasha (Alex Sharp), koji je upravo na taj otok došao kako bi pokopao svog oca, a sve te ljude Frances upoznaje dok norveškom umjetniku pomaže obojati štalu u žutu i narančastu boju. 

IMDB LINK 

Primjedbe