THE SYRIAN BRIDE (2004,IZR) - 8/10


 

Nešto što je trebao biti jedan od najsretnijih dana u životu za dvoje mladih, pretvorit će se u pravi teatar apsurda u tragikomediji Izraelca Erana Riklisa. Taj najsretniji dan je vjenčanje koje će zapeti na granici između Izraela i Sirije, a uzvanici koji su stigli sa svih strana svijeta, gotovo pa će zapeti ni na nebu, ni na zemlji. Vrijeme radnje nije Riklis nije slučajno smjestio u 2000. godinu, ali su zato vjerojatno sasvim slučajno Mona i njezin dragi, datum vjenčanja odredili točno na dan kad je inauguracija novog sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, a on je kao svaki pravi diktator naslijedio friško preminulog oca Hafeza. Mjesto radnje je Golanska visoravan, područje koje je Izrael osvojio u tzv. šestodnevnom ratu sa Sirijom 1967. godine.

Ondje živi zajednica Druza, kojoj pripada i Monina obitelj, a Druzi su posebna religijska skupina koja govori arapski i nije oduševljena izraelskom okupacijom. Nestabilna politička situacija i konstantni izraelsko - sirijski konflikt potpuno će upropastiti vjenčanje za poznatog glumca iz Sirije. Najveći problem je što Sirijci ne smiju ući u Izrael, a kako žive na području Izraela i službeno se smatraju državljanima Izraela, Druzi ne smiju ući u Siriju jer će im u suprotnom biti zabranjen povratak kući. Kao rješenje se pokazalo tako vjenčanje na ničijoj zemlji između dvije granične postaje, no ni to neće ići samo tako jer sve to ovisi o birokratima i bezbrojnim propisima koji se stalno mijenjaju.

I prije samog vjenčanja počet će problemi. Monin otac Hammed (Makram Khoury) neskriveno zagovara povratak Golana Siriji zbog čega je bio u zatvoru te je na uvjetnoj i ne smije na granicu. Nakon osam godina kući se vraća Monin najstariji brat Hattem kojeg je otac prekrižio nakon što je oženio rusku liječnicu i time prekršio nekakvu tradiciju Druza. Monina starija sestra Amal (Hiam Abbass koje se najbolje sjećamo po sjajnoj ulozi u Villenueveovim "Incendies", a za ovu je ulogu bila nominirana za europsku glumicu godine), djeluje kao svojevrsni flaster između posvađanih članova obitelji, no ne djeluje ni ona pretjerano zadovoljna životom i sada kad su joj kćeri odrasle ima neke druge ambicije od obične kućanice.

Kući je stigao i drugi brat Marwan (Ashraf Barhom), slatkorječivi švercer i ženskar čiji životni stil nitko od obitelji ne podržava, no svi ga nekako ipak vole. Obiteljska situacija očito je dosta komplicirana i teško se tu snaći među svim tim propisima, zakonima, pravilima i plemenskim običajima kojih se Druzi moraju držati, a snimio je Riklis podjednako apsurdističku i humanističku humornu dramu o potpuno nadrealnoj situaciji koja je doslovno obilježila živote svih ovih ljudi. Iako u stvarnosti ova situacija definitivno ne bi bila smiješna, Riklis je snimio dopadljiv i šarmantan film koji je s razlogom svojedobno osvojio srca i publike, ali i kritike.

IMDB LINK 

Primjedbe