THE UNLIKELY MURDERER (2021,ŠVE) - 7,5/10


 

Tko je ubio premijera Olofa Palmea pred kinom u Stockhomu u noćnim satima 28. veljače 1986. godine pitanje je na koje Švedska i ostatak svijeta još nemaju odgovor. U ovih 35 godina pojavile su se razne teorije, a tek u lipnju 2020. godine švedsko državno odvjetništvo objavilo je kako je ubojica najvjerojatnije bio Stig Engström, poznat i kao Čovjek iz Skandije. Kao što i sam naziv ove true-crime švedske igrane sugerira, Stig je taj "neizgledni" ubojica, a serija je snimljena prema istoimenom romanu iz 2018. godine koju je napisao istraživački novinar Thomas Pettersson. Ovaj novinar bio je i scenarist serije koja u tipičnom true crime stilu opservacijski i sveobuhvatno pokušava istražiti i približiti cijeli slučaj, a serija je u najvećem dijelu ispripovijedana iz perspektive neizglednog ubojice.

Engströma je utjelovio gotovo neprepoznatljivi Robert Gustafsson, švedski komičar i glumac kojeg se možda najbolje i sjećamo kao istražitelja Petera Wendela iz nordic-noir serije "The Truth Will Out". Tada 52-godišnji Engström bio je grafički dizajner u osiguravajućoj kompaniji Skandiji koji je u početku imao status svjedoka ubojstva premijera. No, od početka serije upravo je Stig prikazan kao glavni osumnjičenik za ubojstvo, a kako vrijeme prolazi shvaćamo tko je zapravo on bio i što ga je moglo nagnati na takav suludi potez. Pratimo dakako i istragu koja je od početka krenula dosta šlampavo i cijelo vrijeme se vodila dosta loše, a nizale su se razne teorije u kojima se pretpostavljalo da je ubojstvo Palmea bio atentat.

Palme je bio socijaldemokrat koji je bio podjednako kritičan prema Sovjetskom savezu i američkom imperijalizmu, progresivac koji je bio oštar protiv svih autoritarnih režima, zalagao se za dekolonizaciju. Bio je iznimno liberalan te je stoga bio iznimno omražen i među švedskim konzervativcima tako da je zaista postojalo mnogo onih koji bi ga se željeli riješiti. Zato i ne čudi da je teorija po kojoj bi Palmea ubio ludi samotnjak u startu odbačena, no u seriji čija radnja je nelinearna i pratimo istragu u raznim vremenskim razdobljima, vidjet ćemo kako se i zašto došlo do zaključka da bi ubojica mogao biti baš Stig Engström.

Jednako koliko je "The Unlikely Murderer" bila true crime istražiteljska serija, toliko je to i psihološka, karakterna studija čovjeka koji je po svemu sudeći iz čistog mira ustrijelio premijera na ulici pred njegovom ženom i sinom. Vidjet ćemo tako tko je zapravo bio Stig Engström i što ga je to moglo nagnati na ubojstvo, ali i kako je izgledao njegov život u mjesecima i godinama nakon ubojstva. U tom dijelu je ova serija i najbolja jer shvatit ćemo kako Stig možda nije bio onaj tipični sociopat i psihopat, već dubinski iskompleksirani tip s ugrađenim osjećajem manje vrijednosti koji se očito na ovaj način pokušao dokazati.

Vidjet ćemo kako se on svim silama kroz života pokušao ulaktariti u visoko društvo, među bogate konzervativne snobove koji su ga gledali s očitim prijezirom i podsmijehom, a njegovi kompleksi s godinama su samo jačali. Vidjet ćemo i kako je on bio čovjek željan pozornosti i kako je bio bijedan i jadan kada je kao svjedok postao nezanimljiv medijima i novinarima. Bila je ova serija tipični primjer dobro istraženog true-crime sadržaja na tragu Trumana Capotea, fina opservacija o tome kako je jedan dubinski povrijeđen tip koji je uz to bio i ovisnik o alkoholu zaista mogao učiniti nešto takvo.

IMDB LINK 

Primjedbe