TRUE THINGS (2021,GBR) - 7/10


 

Kate (odlična Ruth Wilson koja solidno balansira između uloga u blockbusterima, serijama i britanskim art filmovima) je tridesetinešto godišnja žena iz britanskog obalnog gradića čiji život kao da je upao u kolotečinu. Život kao da jednostavno prolazi pokraj nje, ništa zanimljivo se ne događa, nezadovoljna je, frustrirana, a iako je očito da bi htjela nekog muškarca u životu i da joj se ne ostaje sama, već je ona u godinama kad je ipak teže upoznati nekog tko bi zadovoljio kriterije. Radi ona kao činovnica u nekakvom centru za nezaposlene ili za socijalnu skrb, a kao da se već pomirila sa činjenicom da je neko uzbudljivo vrijeme iza nje i da joj je jedina sudbina dosada, usamljenost i učmala svakodnevica.

No, tu će kolotečinu potpuno razbiti dolazak na njen šalter misterioznog tipa zblajhane kose koji i ne pokušava sakriti da je nedavno izašao iz zatvora. Djeluje on samouvjereno, kao da zna što hoće, a Tom Burke ima jako sličnu ulogu kakvu je imao u nedavnom "Suveniru" Joanne Hogg. Opet je on tip nekog dijaboličnog šarma, čovjek na čijem čelu doslovno piše opasnost, no vjerojatno ni sama ne shvaćajući zašto, Kate će pristati na njegov poziv za ručak iako joj kolegica sugerira da uredska pravila brane izlaske s klijentima. Umjesto na ručku, Kate će se s Plavim odmah poseksati na javnom mjestu odnosno na parkiralištu i vrlo brzo potpuno će poludjeti za tipom kojem i ne zna ime.

Odmah nakon prvog susreta, Kate će se početi potpuno iracionalno ponašati i kao da neće shvatiti da joj život potpuno kreće s utabanog puta. Iako će relativno brzo shvatiti da je Plavi manipulator i egoist koji je očito i psihički nestabilan, Kate kao da si neće moći pomoći. Život će joj se pretvoriti u potpuni kaos, no neki podsvjesni strah od samoće i da joj se u životu više ništa zanimljivo neće dogoditi, kao i neka gotovo pa životinjska privlačnost, nadjačat će razum. Britanska filmašica Harry Wootliff tri godine ranije predstavila se kvalitetnom romantičnom dramom "Only You", a s "True Things" odlučila je skrenuti u nešto mračnije tonove.

Pokazala se ova psihološka drama kao iznimno zanimljiva karakterna studija koju kvalitetnom izvedbom nosi Wilson. Iako je njenu psihologiju u početku dosta teško, gotovo nemoguće razumjeti, s vremenom barem donekle gledatelj uspije ući u njenu glavu i dokučiti kako je moguće da žena poput nje dopušta takvom tipu da joj to sve radi. Opet je Wootliff pokušala igraditi kompleksne likove i kompleksan odnos, no bilo je to ipak slabije od "Ony You", a "True Things" je film o ženi koja je očajnički želi biti voljena i nekoga voljeti i tipu koji i ne pokušava, možda i ne može to shvatiti. Film je to i snažnog erotskog naboja jer Kate će se vrlo brzo prepustiti Plavom i dopustit će mu da radi s njom što želi, a naravno da će on to itekako koristiti, dolazit će i odlaziti kad njemu paše dok će Kate ostajati u kaosu.

IMDB LINK 

Primjedbe