UNDER THE BANNER OF HEAVEN (2022,SAD) - 7/10




 

Vjerski fundamentalizam često može izrasti u nešto jako nezdravo, ali i iznimno opasno. Za to postoje mnogi primjeri, sjetimo se samo jednog svježeg odnosno ISIL-a, no bezbrojnih pokušaja striktnog i dosljednog tumačenja određene vjerske dogme koja se vrlo lako može pretvoriti u nasilje nisu lišene ni druge religije, prvenstveno kršćanstvo. Praktički otkako su se ljudi pojavili, jedna vjerska zajednica obično je silom pokušala drugoj nametnuti svoja vjerovanja i cijela povijest svijeta zapravo je povijest vjerskih ratova. Tko li će znati, ali da nisu izmišljenje religije, možda kroz povijest i ne bismo imali ni približno toliko ratova iako bi zasigurno ratoborni i krovoločni glavonje zasigurno pronašli neki drugi razlog.

I danas dok su praktički sve religije načelno miroljubive i kada se izuzmu neki ekstremi, nema više, srećom, nasilnih nametanja vjere onima koji to ne žele. No, to ne znači da i dalje nema religijskog fundamentalizma i fanatizma i kada bi se raznim organizacijama to dopustilo, ne bih se čudio da opet krene širenje vjere ognjem i mačem. Problematikom religijskog fundamentalizma bavi se i ova sedmodijelna igrana true-crime mini serija snimljena prema istoimenom romanu Johna Krakauera iz 2003. godine. Amerika je prepuna raznih kršćanskih i kvazikršćanskih religijskih organizacija, kultova i sekti, a jedna od najpoznatijih tamošnjih kršćanskih vjerskih zajednica su mormoni.

I premda se mormone uglavnom smatra miroljubivim, religioznim ljudima, mormonsku zajednicu u gradiću u Utahu 1984. godine potrest će brutalno ubojstvo mlade žene i njene bebe. Mladi detektiv Jeb Pyre (Andrew Garfield) također je mormon i tim teže mu je istraživati gnjusan zločin, nezapamćen u njegovom mjestu. Naravno da je prvi osumnjičeni suprug ubijene Brende (Daisy Edgar-Jones) i otac dojenčeta Erice, Allen Lafferty (Billy Doyle) koji će iste noći završiti u policijskoj postaji. I paralelno dok Jeb i njegov partner, ateistični i cinični indijanac Bill Taba (Gil Birmingham) istražuju ubojstvo, Allen će ih upoznavati sa svojom obiteljskom pričom otkako je Brenda ušla u obitelj Lafferty.

Vidjet ćemo da je to velika obitelj s ocem koji je gotovo pa starozavjetni obiteljski patrijarh i šestero braće, njihovim ženama i djecom koji su fundamentalisti i žive prema pravilima mormonizma nastalim još u 19. stoljeću. Pratimo tu i kratku povijest mormonizma otkako ga je 1830. godine osnovao Joseph Smith, njihovog progona pa do vremena kada su se konačno skrasili u Utahu. Sve će indicije pokazivati da bi braća Lafferty zaista mogla imati veze s Brendinim ubojstvom, a polako ćemo uviđati kako su dva najstarija brata, Dan (Wyatt Russell) i Ron (Sam Worthington) sve više počeli upadati u fundamentalizam.

Razvija se priča tu jako sporo i jedan od najvećih problema s "Under the Banner of Heaven" je što je to strašno razvučeno. Imam dojam da se od ove priče mogao sklopiti film koji bi bolje funkcionirao, no vidjet ćemo kako su braća počela sve dublje glibiti. Krenut će to kao pobuna protiv države nakon što bog jednom od njih kaže da ne trebaju plaćati poreze i da je država kao takva u suprotnosti s bogom koji je jedini autoritet. Pobuna protiv vlade i potpuno nepoštivanje svih zakona po toj logici je čin božje volje, a to religijsko - libertarijansko luđaštvo postajat će sve ekstremnije. Priča se pokušala produbiti i unutarnjom borbom mladog detektiva, iskrenog vjernika i mormona koji će pomalo početi sumnjati i propitkivati svoja vjerovanja te se pitati treba li se baš kao pijan plota držati neke knjige koju je napisao tko zna kada netko očigledno diskutabilnih moralnih i intelektualnih karakteristika.

Pokušala je ova serija zagrabiti puno te istovremeno biti klasična proceduralna policijska krimi serija, duboka priča o religiji, moralu i njenom shvaćanju u današnjem, modernom svijetu. Pokušao je "Under the Banner of Heaven" biti i obiteljska drama, kao i rubno politička drama o konfliktu duhovnog i svjetovnog te pitanja može li i kako to dvoje koegzistirati, a da se poštuju obje strane. Pokušala je ova ambiciozna mini-serija biti sve to, no nije do kraja uspjela jer se puno toga izgubilo u pretjeranom objašnjavanju, posebno o povijesti mormonizma i detalja oko te nama misteriozne i prilično opskurne kršćanske zajednice.

IMDB LINK 

Primjedbe