WANDER (2020,SAD) - 4/10


 

Arthur Bretnik (Aaron Eckhart) je mentalno nestabilni teoretičar zavjera i privatni istražitelj s traumatičnom prošlošću. Očito je Arthur skroz skrenuo nakon što mu je u prometnoj nesreći poginula kćer, a žena završila u ludnici u katatoničnom stanju, a živi on sada negdje usred pustinje te mu je glavna zanimacija Podcast o teorijama zavjere koji vodi s najboljim prijateljem Jimmyjem (Tommy Lee Jones u još jednoj bezveznoj ulozi u još jednom bezveznom filmu). No, jedna pratiteljica njegovog Podcasta angažirat će Arthura kako bi istražio nestanak njezine kćeri, a ta istraga će ga odvesti u misteriozni gradić Wander. Ovaj istražitelj koji djeluje kao pravi paranoidni shizofreničar vrlo brzo će postati uvjeren da je ovaj slučaj nekako povezan sa slučajem njegove tragedije, no problem će nastati jer izgleda da se njegovo stanje počinje pogoršavati i on sve teže uspijeva razabrati što je stvarnost, a što su njegove deluzije.

Zapetljat će se Arthur tako u potpunu bizarnu teoriju zavjera, a skupa s njim zapetljat ćemo se i svi mi koji smo odlučili pogledati ovaj zaista kaotičan i konfuzan film u kojem se priča raspala jako, jako brzo. Na trenutke mi je "Wander" djelovao kao da su se svi članovi filmske ekipe, od scenarista i redatelja preko montažera i snimatelja do glumaca međusobno posvađali i kao da je svatko odlučio vući na svoju stranu. Potpuno kaotičan scenarij nadograđen je pomalo iritantnom kamerom i montažom, a redateljica, izvjesna April Mullen kao da je pokušala sve to izvući nečim što je mislila da je divlja, energična i nadahnuta režija, no kao da je dodatno uprskala stvar. Bio je "Wander" dosta ambiciozan film koji je na trenutke djelovao da bi mogao biti i svojevrsna parodija na sve te teorije zavjere kojima smo u zadnje vrijeme zasipani sa svih strana, no ništa tu nije profunkcioniralo.

Tim više jer je priča tu izimno aktualna i bavi se tu temama kao što su problematika ilegalnih imigranata kao i čipiranje ljudi jer već u uvodnoj sceni ćemo vidjeti da svi oni koji pokušaju otići iz Wandera neće dobro završiti pošto se ondje provode neki suludi eksperimeti na ljudima. Činilo se u početku da bi "Wander" mogao biti i parodija na svo to ludilo i sve te bedastoće u kojima budale vjeruju da je Donald Trump Isusova reinkarnacija koja će spasiti svijet ili što već vjeruju ti američki kozojebi, no ništa od toga nismo dobili. Dobili smo zato potpuni kaos, bedastoću bez glave i repa koju nije uspjela spasiti ni solidna glumačka ekipa u kojoj su i Katheryn Winnick i Heather Graham. 

IMDB LINK 

Primjedbe