WINDFALL (2022,SAD) - 6/10


 

Troje poznatih američkih glumaca - Jason Segel, Lily Collins i Jesse Plemmons, pokušavaju na svojim plećima iznijeti ovaj misteriozni triler nesumnjivo nadahnut hičkokovim stilom, no to im baš do kraja i ne uspijeva. Segel je uz režisera Charlieja McDowella (The Discovery u kojem također glume Segel i Plessons) i scenarista Justina Ladera i osmislio ovu zapravo krajnje jednostavno koncipiranu priču. Segel je lopov koji je provalio u raskošnu vilu smještenu negdje na osami i taman kad se sprema počistiti sve što unutra ima, vlasnici stižu kući. Vlasnik kuće je tehnološki mogul i milijarder (Plemmons) koji je sa suprugom (Collins) stigao na romantični vikend odmor, ali ubrzo će oboje postati taoci razbojnika.

No, nije Segel jedan od onih nasilnih razbojnika jer ni on nije očekivao ovakvu situaciju i sada ne zna kako se iz nje izvući. Bahati CEO tehnološke kompanije nudi mu novac da ih ostavi na miru, no neće to ići samo tako lako lako jer morat će proći 36 sati kako bi njegovi ljudi dostavili traženih pola milijuna dolara provalniku. U tih 36 sati dogodit će se svašta, a bio je "Windfall" jedan od onih filmova koji su možda imali solidnu ideju, no pojavio se standardni problem - što s njom. Bio je "Windfall" i pokušaj društvene satire, no dosta tanak, a Segelov lik ovdje mi je bio najproblematičniji. Iako on CEO-a i njegovu ženu drži za taoce, čini se kao da Plemmons tu potpuno gospodari situacijom, posebno kada počne sumnjati da se provalnik nije slučajno namjerio baš na njegovu kuću.

Za razliku od legendarnog "Sleutha", podjednako minimalističkog filma s donekle sličnom tematikom u kojem su Michael Caine i Lurence Olivier velemajstorski iznijeli cijelu priču, ovdje je to ostalo dosta blijedo. Što je vrijeme više prolazilo, priča se sve više raspadala, a da nije bilo Plemmonsa koji sve to drži iznad vode, ocjena bi bila još i slabija. Bio je to pokušaj promišljenog, pametnog, slowburnera koji nije do kraja uspio profunkcionirati, a kada stigne završnica i neočekivano finale, čini se sve to nekako neprirodno, banalno i dosta nelogično. Ostalo je sve to potpuno lišene tenzije, napetosti i uzbudljivosti koju bismo očekivali u ovakvim situacijama tako da je "Windfall" ostao u najboljem slučaju osrednji film.

IMDB LINK 

Primjedbe