1982 (2019,LIB) - 7/10


 

Libanonci su unazad nekoliko zadnjih godina imali čak dva filma koji su dogurali do nominacije za Oscara. Iako su zaista izvanredni filmovi, ni "Insult" Ziada Douerija, ni "Capernaum" Nadine Labaki nisu toj bliskoistočnoj zemlji donijele prvi zlatni kipić, a tamošnji kandidat za Oscara bila je i ova romantična drama s elementima fantazije i mirisom rata u kojoj je sjajna Labaki odglumila jednu od glavnih uloga. Godina 1982. nije odabrana slučajno jer tada je započeo prvi libanonski rat koji će kasnije prerasti u dugogodišnji građanski rat tijekom kojeg će glavi grad Bejrut doslovno biti sravnjen sa zemljom. Scenarist i redatelj Oualid Mouaness poslužio se vlastitim sjećanjima iz školskih dana kako bi osmislio ovu zanimljivu dramu čija se radnja odvija baš na dan kada će krenuti izraelska bombardiranja Bejruta.

U početku se čini da je to još samo jedan u nizu običnih dana u međunarodnoj školi na engleskom za djecu onih stanovnika Libanona nešto dubljeg džepa. Pohađaju ondje zajedno školu i muslimani i kršćani i stranci, no iz ponašanja nastavnika i školskog osoblja jasno nam je da nešto tu ne valja. Nastavnica Yasmine (Labaki) zabrinuta je za svoju obitelj na drugom kraju grada, a dodatno ju je izludio brat koji se odlučio pridružiti gerilcima na jugu grada. Napeti i nemirni su i ostali odrasli. Stalno se slušaju vijesti, no pokušavaju se oni pred djecom ponašati kao da je sve normalno.

Piše se test, no 10-godišnji Wissam ima druge preokupacije. Tajno je on zaljubljen u kolegicu Joannu. Dodatni problem je ne samo što je zadnji dan nastave, već i što oni žive na različitim krajevima Bejruta i već sada ih dijele brojni checkpointovi te je svjestan da mu je škola jedino mjesto gdje može steći njenu naklonost. Iako ga njegov debeljuškasti prijatelj Majid odgovara, Wissam je konačno odlučio priznati Joanni da je on taj koji potajno ostavlja romantične poruke u njenom ormariću. No, u trenucima dok je on skupio hrabrost, na nebu su se počeli pojavljivati izraelski avioni, detonacije koje su se u početku čule negdje u daljini, kao da postaju sve bliže. Wissam postaje svjestan da mu je ovo možda posljednja šansa da kaže djevojčici što osjeća prema njoj, no pitanje je je li prekasno za to. Situacija je sve kaotičnija, svi su sve prestrašeniji i gledaju kako pobjeći, a kada nam postane jasno da je potpuno rasulo neizbježno, proradit će dječji eskapizam i fantazija kojim je Mouaness zanimljivo zaokružio ovu (do tada) realističnu dramu.

IMDB LINK 

Primjedbe