ALL IN / FANTASTEN (2017,DAN) - 8/10


 

Dansko - srpskog glumca Dejana Čukića i dalje najbolje pamtimo po kultnoj krimi komediji "U Kini jedu pse", a sve do gledanja ove crnohumorne kombinacije trilera i drame zaboravio sam da čovjek uopće postoji. I u "Fantasten" ili "All In" Čukić je u izvanrednoj formi i potpuno zasluženo je za ulogu trgovca automobila u ozbiljnim problemima s kockom odnio nagradu za danskog glumca godine. Nekoliko godina sam čekao da se negdje pojavi ovaj film i čekanje se isplatilo jer "All In" je još jedno od onih potpuno neočekivanih danskih iznenađenja, jedan od onih nerazvikanih filmova o tipu od pedesetak godina kojem se život potpuno oteo kontroli.

I svjestan je Claus (Čukić) da za to ne može kriviti nikog drugog osim samog sebe, a odmah nam je jasno da je on jedan od onih kompulzivnih kockara koji igra na sve ili ništa. Stalno on kasni na posao gdje na laptopu igra poker, a sve dane provodi u kockarnici za ruletom ili na privatnim kartaškim seansama za velike uloge. Kad nema para, zadužuje se kod kineskih kamatara, a situacija će se dodatno oteti kontroli kad mu se jednog dana na vratima pojavi 19-godišnji sin Silas. Očito je da Claus sina dugo nije vidio, a zbog kockarskih navada, nije da se baš puno brinuo što se događa sa Silasom.

No, Silasa je ostavila cura i nema gdje drugdje, a osim što će mu ponuditi privremeni smještaj, stari će ga uvesti i u svijet kocke. I izgledat će to u početku zabavno jer će prvi odlazak u kasino rezultirati dobitkom i divljim provodom, ali problemi će nastati kada Silas naleti na opasne tipove koji će ga zavaljati za ogroman novac, a Clausu će biti dan određeni rok da vrati dugove. I u toj situaciji sve potpuno počne odlaziti kvragu, a Clausov život pretvorit će se u pravu spiralu užasa i potpunih katastrofa. Situacija će iz loše postajati sve gora, a svaki pokušaj vađenja rezultirat će još dubljim uvaljivanjem u probleme i još veći kaos te će do kraja eskalirati u šokantnoj i suludoj završnici.

Bio je "All In" film iznimnog tempa i ritma koji ne staje praktički od prve sekunde i nevjerojatno je u što će se sve do kraja Claus uspjeti uvaliti. Naravno da je iznimno raspoloženi Čukić glavni adut ovog filma i pravi je užitak gledati ovog sjajnog glumca kako doslovno rastura u ulozi koja kao da je pisana za njega. Iako je Claus svjestan da je i on i sve oko njega potpuno izvan kontrole, ovaj patološki kockar jednostavno se ne može zaustaviti i cijeli život za njega je kocka. Kad misliš da ne može lošije, uvalit će se on u još goru i bezizlazniju sitaciju, a svo to vrijeme Claus prema van pokušava odavati dojam čovjeka koji sve drži pod kontrolom, kao da je sve i dalje u njegovim rukama iako je očigledno da mu je tlo pod nogama izmaknulo. Sjajan je to film o potpunom gubitku kontrole nad životom, ali i kada uz sebe prema dnu čovjek zbog svojih poroka povuče još nekoga.

IMDB LINK 

Primjedbe