AMERICAN HUSTLE (2013,SAD) - 8,5/10


 

Imala je ova raskošna humorna krimi drama sa zvjezdanom glumačkom ekipom čak deset nominacija za Oscara, no "American Hustle" Davida O. Russella na kraju nije potvrdio niti jednu. Bila je to godina kada je dominirao film "12 godina ropstva" Stevea McQueena, a film je to koji naracijski i strukturalno puno duguje filmovima kakve je snimao Martin Scorsese. Russell (Three Kings, The Fighter, Silver Linings Playbook) je inspiraciju pronašao u stvarnoj FBI-jevoj operaciji kodnog imena Abscam provedenoj krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih koja je kasnije vodila do osuda sedam članova američkog kongresa zbog primanja mita i korupcije. No, ako je vjerovati Russellovom filmu, sve to dogodilo se ne samo potpuno slučajno, već i na posve urnebesan i nevjerojatan način.

Okupljena je ovdje zbilja impresivna glumačka ekipa i četvero glavnih glumaca koji se pojavljuju u "American Hustle", Christan Bale, Amy Adams, Bradley Cooper i Jennifer Lawrence bili su nominirani za Oscare. Bale je njujorški prevarant Irving Rosenfled koji je 1978. godine upoznao prevaranticu Sydney Prosser (Adams) i upustio se s njom u vezu iako je u braku s psihički nestabilnom Rosalyn (Lawrence) koju ne želi napustiti iz straha da će izgubiti kontakt s posvojenim sinom. Ubrzo je Sydney stvorila alter ego engleske aristokratkinje i na taj su način oni neko vrijeme izvodili prijevare i izvlačili novce, sve dok nisu upali u mrežu FBI-ja. Kako bi se izvukli iz zatvora, Irving i Sydney pristat će raditi kao doušnici za agenta Richieja DiMasia (Coopet), a on će vrlo brzo postati opsjednut Sydney za koju i dalje misli da je Engleskinja.

Plan je da Irving i Sydney u svoju prevarantsku mrežu pokušaju uloviti i neku krupniju ribu, a nakon što Irv angažira prijatelja koji se pretvara da je arapski šeik spreman za investiranje u Americi, u tu će se mrežu uplesti gradonačelnik Camdena, New Jersey, Carmine Polito (Jeremy Renner). Naravno da tu ništa neće ići po planu i vrlo brzo svi oni će se uvući u neke iznimno opasne situacije i spetljati s iznimno opasnim tipovima, a premda je Irving svjestan da ono što rade baš i nije mudro, povratka nema. Ponajviše jer groteskni inspektor FBI-ja želi uhićenja krupnih riba kako bi se proslavio, a iako smo svjesni da su sve to redom potpuni luđaci i(li) kriminalci, likovi su odlično osmišljeni, a priča je jedna od zabavnijih i urnebesnijih posljednjih nekoliko godina.

Poznati glumački kameleon Bale za ulogu Irvinga je nabacio podosta kila, dok i Cooper izgleda urnebesno s minival-frizurom i u trapez hlačama. Dinamika i tempo filma su brzi, nema tu ni sekunde praznog hoda, a zaista je užitak pratiti ne samo kako se svi oni sve dublje uvlače u kaljužu iz koje nema izlaza, već i kako praktički svatko ovdje igra neku svoju igru i kao da pokušava prevariti nekoga. Film je to koji sjajno prikazuje pohlepu, ali ne samo pohlepu za novcem i moći, već i pohlepu ambicioznog inspektora za slavom i prepoznavanjem da je najbolji u svom poslu. Intencijski je to pretjerano i gotovo dotjerano do kiča jer gotovo svi likovi ovdje su skoro pa prave karikature, a na taj način kao da se dodatno pokušala karikirati njihova bolesna ambicija i projecirati neki iskrivljeni pokušaj ostvarenja Američkog sna.

IMDB LINK 

Primjedbe