BRIAN AND CHARLES (2022,GBR) - 6,5/10


 

Britanski komičarski dvojac David Earl (poštar iz Gervaisovog "After Life") i Chris Hayward snimili su dugometražnu verziju svog kratkog filma iz 2017. i radijske emisije, a "Brian and Charles" najjednostavnije bi se moglo opisati apsurdističkom verzijom "Frankensteina". Brian je tako ekscentrični, usamljeni, zapušteni i siromašni čudak sa slabim, gotovo nikakvim socijalnim vještinama koji živi sam u nekakvoj kućici u velškoj provinciji. Dijelom se Jim Archer, režiser kojeg je dvojac angažirao odlučio za mockumentary pristup pa tako u uvodu Brian objašnjava kako se on bavi osmišljavanjem potpuno nepotrebnih, baš idiotskih izuma. Osmislio je on tako torbu od borovih šišarki, sat s kukavicom kojim planira letjeti iznad sela tako da svi mještani stalno znaju koliko je sati, pojas za jaja i slične bedastoće, a kada jednog dana na smetlištu pronađe glavu od lutke, doći će na ideju da bi mogao složiti robota.

Kao robotski torzo poslužit će mu stara veš-mašina i nakon udara munje zaista će on stvoriti bizarnog robota koji će se pokazati dosta svojeglavim. Odmah u uvodu saznat ćemo i da je ovaj budalasti, infantilni i preplašeni, ali dobrodušni tip žrtva maltretiranja obitelji susjeda tako da će robota kojem će nadjenuti ime Charles (a on će si pak sam nadjenuti prezime Petrescu) pokušati držati u tajnosti, no neće to ići samo tako. Važnu ulogu imat će tu i glavice kupusa koje su Brianu praktički jedina hrana, a bila je ova pomalo djetinjasta, apsurdistička i deadpanovska komedija simpatična, no nije to jednostavno moj tip humora.

Naravno da će do kraja Brian morati skupiti hrabrosti i suprotstaviti se opakom susjedu Eddieu koji terorizira cijelo selo. Tu je i podjednako povučena i sramežljiva Hazel, Brianova vršnjakinja od cca 45, 50 godina koja i dalje živi s mamom te se osjeća njihova uzajamna privlačnost, no oboje su jednostavno preuplašeni da bi nešto poduzeli pa će Charles tu morati odigrati svojevrsnu posredničku ulogu. Komedija je to koja na pomalo bizaran i ekscentričan način obrađuje i temu usamljenosti pa i društvene izopćenosti, depresivnosti i potpune izolacije od svijeta u kakvoj se zatekao Brian. Čovjek koji kao da nije iz ovog svijeta, čudak koji se ne uspijeva prilagoditi, priliku za spuštanje muda dočekat će kad oživi bizarnog robota.

IMDB LINK 

Primjedbe