DARK EYES (1987,ITA-SSSR) - 7,5/10


 

I dok je njegov brat Andrej Končalovski osamdesete dijelom proveo u Americi snimajući akcijske hitove kao što su "Runaway Train" i "Tango & Cash", Nikita Mihalkov osamdesete i početak devedesetih proveo je dijelom u Italiji. I ranije je ovaj filmaš koji je na kreativnom vrhuncu bio u prvoj polovici devedesetih (Urga, Burnt by the Sun) pokazivao interes za Antona Pavloviča Čehova, a u "Oci ciornie" ili "Dark Eyes" inspiraciju je također izvukao iz legendarnog ruskog pisca. Dogurao je ovaj film snimljen u talijansko - sovjetskoj koprodukciji do nominacije za Oscara, a nagradu za najboljeg glumca je u Cannesu gdje je ova kostimirana humorna romantična drama premijerno prikazana, osvojio jedan od najvećih glumaca svih vremena, Marcello Mastroianni.

On je i narator koji nas upoznaje sa svojom životnom pričom, a pripovijeda je njegov Romano tijekom vožnje brodom putniku iz Rusije koji je sjeo za njegov stol u restoranu. I jednako koliko je tematski ovaj film inspiriran Čehovom, podjednako je u vizualnom i stilskom smislu Mihalkov inspiraciju povukao od talijanskog genijalca Federica Fellinija jer djeluje to na trenutke groteskno i ironično, tipično felinijevski. Priča se tu odvija negdje na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, a Romano je sada tip u poznim godinama koji se prisjeća svog života i vrlo brzo nam postaje jasno kako je on tipični žmukljar koji se dobro priženio. Nije on bio nikad zaljubljen u svoju suprugu, iako je njegova punica vrlo brzo shvatila tko je on, brak mu je bio ulaznica u visoko društvu, a sudbonosni trenutak dogodio se kad se u toplicama zaljubio u mladu Ruskinju.

No, baš kao i on, i mlada Ruskinja (Elena Sofonova) bila je u braku, a iako se nadao da će to biti jedna od usputnih romansi na koju će brzo zaboraviti, fatalna Ruskinja proganjat će ga do kraja života. Tako će Romano u potrazi za njom završiti u Rusiji gdje će upasti u brojne avanture, a film je to prepun šarma, snimljen na sjajnim lokacijama u Italiji i u Rusiji te je Mihalkov fino uhvatio duh vremena i ironično prikazao život visokog europskog društva kasnog 19. stoljeća. No, ispod površine ova lepršava i pitka priča skriva puno toga i iznimno je kompleksna jer do kraja će nam postati jasno da naizgled zabavna životna pustolovina starog talijanskog pripovjedača i nije tako sretna.

IMDB LINK 

Primjedbe