DAS SCHÖNSTE PAAR (2018,NJE) - 7,5/10

 


Prilično šokantna i potresna kombinacija drame i trilera stiže nam iz Njemačke, a film čiji naziv zvuči kao podnaslove nekakve sapunice, kreće gotovo na tragu kultnog Peckinpahovog "Straw Dogs". Taj najljepši par su Malte (Maximilian Brückner) i Liv (Luise Heyer), muž i žena, nastavnici su srednjoj školi koje zatičemo na odmoru na Mallorci. Jedne večeri u apartman će ih pratiti tri pijana i drogirana mlada Nijemca koji su ih prethodno snimili u ljubavnom klinču na plaži, a pretvorit će se to u pravu noćnu moru kada jedan od uljeza siluje Liv pred Malteovim očima. Potom odlazimo dvije godine u budućnost i vidimo ovaj par kako je i dalje zajedno i trude se oni nastaviti živjeti nakon ove nezamislive epizode.

Liv upravo završava s terapijama kod psihijatrice, Malte se pravi da je sve OK iako kipi od bijesa i osjećaja krivnje pošto sebe smatra odgovornim za ono što se dogodilo i što nije ništa poduzeo, no pitanje je što je uopće mogao jer su ga napadači prethodno pretukli i vezali. Da se naslutiti da su Liv i Malte napad prijavili policiji, no napadači nikada nisu pronađeni, a baš u trenucima kada se čini da su konačno nekako nastavili sa životom i uspjeli potisnuti strahotu, dogodit će se novi traumatični trenutak. Prilikom noćnog izlaska Malte će slučajno na ulici vidjeti mladića koji je dvije godine ranije pred njegovim očima silovao njegovu ženu.

I tada se "Das schönste Paar" ili "The Most Beautiful Couple" pretvara u izniman psihološki triler jer će se ponovno pojavljivanje napadača u njihovim životima pokazati podjednako traumatično kao i sam napad. Spoznaja da taj tip ne samo da živi u istom gradu kao i oni te da mu se ništa nije dogodilo, već i da ima sređen život i kao da epizoda s Mallorce uopće nije utjecala na njega, posebno će pogoditi Maltea, a potom i Liv. I fino scenarist i redatelj Sven Taddicken balansira tu između klasičnog revenge trilera i psihološke drame pošto ni sam par nije načisto je li najbolji odgovor klasična osveta ili ponovni pokušaj zaboravljanja svega što se dogodilo i nastavak sa životom kao i do tada.

IMDB LINK 

Primjedbe