DRIFT AWAY / ALBATROS (2021,FRA) - 6,5/10


 

Obećavala je u početku ova opservacijska, naturalistička drama iskusnog Xaviera Beauvoisa (Of Gods and Men) puno više od onoga što je na kraju isporučila. Premijerno je "Drift Away" ili "Albatros" u originalu prikazan u glavnom programu festivala u Berlinu, a u prvom planu je policajac Laurent Sandrail (dobri Jeremie Renier) iz provincijskog obalnog gradića iza kojeg su daleko najbolji dani. On planira oženiti Marie s kojom je dugo u vezi i s kojom ima kćer, a jednog dana život će mu se pretvoriti u potpuni kaos kada slučajno ustrijeli farmera koji je prijetio da će počiniti samoubojstvo. Dogodi se taj ključni događaj skoro na polovici filma, a tada, začudo, ova do tada iznimna opservacijska drama počinje padati.

Prije toga Beauvois sjajno gradi priču koja je istovremeno intimna priča o policajcu koji će u jednom trenutku izgubiti kontrolu, ali i opservacijska drama o životu u jednom takvom provincijskom mjestašcu u problemima. Sjajno Beauvious u tim dijelovima prikazuje sve probleme ruralnog francuskog društva i jasno nam je da je to priča koja više podsjeća na priče iz naših krajeva, nego na one iz Pariza i ostalih velikih francuskih gradova. Nema tu policija puno problema s kriminalnom i vidimo u sjajnom početku da su im glavni problem samoubojice koji si često oduzimaju živote bacanjem sa stijene. Nema tu ozbiljnog kriminala, a praktički svi sve znaju.

U posebnim problemima su tamošnji farmeri pa tako i Laurentov prijatelj Julien koji je zapeo u dugovima, a birokratske mjere iz Bruxellesa dovode ga do ludila. U sličnoj situaciji su i svi drugi manji farmeri iz tog kraja te je velik broj suicida među farmerima. U jednom trenutku Julien će pobjeći s farme, a kada ga Laurent i njegov partner pronađu, on će zaprijetiti samoubojstvom. Nes(p)retnim spletom okolnosti, Laurent će ga ustrijeliti u nogu kako bi ga zaustavio, no pokazat će se da je ta rana fatalna. Policajac koji je imao dobre namjere sada će se naći ne samo pred potencijalnim odlaskom u zatvor, već i u ozbiljnoj egzistencijalističkoj krizi.

Život koji mu se činio da ga je konačno posložio, u samo jednom trenutku potpuno će se raspasti, a pretvorit će se "Albatros" potom u sporu, karakternu, intimističku studiju o čovjeku koji preispituje svoj život i svoje postupke. Albatros se naziva mala maketa jedernjaka koju je Laurent naslijedio od svog pokojnog djeda ribara, a odlazak na more i svojevrsni povratak korijenima bit će za njega i pokušaj ponovnog pronalaska smisla. Film je to iznimno sporog tempa koji zahtjeva puno pažnje, više unutarnja nego vanjska drama o tome kako se život u jednom trenutku može posve preokrenuti.

IMDB LINK 

Primjedbe