FIRESTARTER (2022,SAD) - 3/10


 

Roman "Potpaljivačica" Stephen King objavio je 1980. godine kada je vjerojatno bio na kreativnom vrhuncu (slučajno ili ne, otkako je čovjek prestao lokati krajem osamdesetih, i knjige su mu sve manje uspješne), a već četiri godine kasnije snimljen je i istoimeni film. Gotovo četiri desetljeća kasnije evo nama i remakea kojeg potpisuje Keith Thomas (solidni The Vigil), a kao i velika većina remakeova, rebootova i sličnog što se danas snima, "The Firestarter" je potpuna katastrofa od filma. Nije ovaj bijedni remake spasila ni klasična synth glazba iz 80-ih Johna Carpentera koji je barem imao toliko razuma i samosvijesti da je prestao snimati filmove i povukao se kada je shvatio da mu je vrijeme prošlo. I, koliko se sjećam, nije ni originalni film iz 1984. u kojoj je djevojčicu s telekinetičkim i nekim drugim moćima utjelovila Drew Barrymore, no ovo je još slabije.

Ukratko, horor je to o djevojčici čiji su roditelji kao studenti sudjelovali u nekakvom eksperimentu zahvaljujući kojem su dobili telekinetičke moći. I baš kao u onoj staroj reklami za pivo - kad se kucnu dva zlatoroga, dozivaju trećega, tako i nakon što su se oni nekoć kucnuli, stigao je zlatorog u vidu djevojčice koja ima posebnu moć. I to ne samo telekineze, već i pirokineze jer djevojčica Charlie snagom uma može zapaliti vatru. No, dijete još ne zna kontrolirati svoju moć pa će njene aktivnosti biti zamijećene u laboratoriju čiji će šefovi poslati indijanca sa supermoćima da je pronađe. I do kraja će se "Firestarter" pretvoriti u paradu besmislica i gluposti te je zaista veliki uspjeh pogledati do kraja ovaj bezvezni horor.

I više je nego žalosno vidjeti razne kasapine kako uništavaju kvalitetan književni predložak koji je očito nekim puno talentiranijim ljudima od ovih koji stoje iza nove "Potpaljivačice" poslužio da snime nešto kvalitetno. Jasno da su ti ljudi braća Duffer, kreatori popularne SF serije "Stranger Things" u kojem također postoji djevojčica s telekinetičkim moćima. Djevojčica koja se odaziva na ime Eleven nesumnjivo je osmišljena prema liku Charlie iz Kingovog romana, no tu sve poveznice između ovog filma i serije staju. Ovdje je po zlu pošlo loše sve što je moglo - od katastrofalnog i dozlaboga dosadnog scenarija, neinventivne režije pa do potpuno nenadahnute glume.

IMDB LINK 

Primjedbe