FLORIANOPOLIS DREAM (2018,ARG) - 6,5/10




 

Predstavila se argentinska filmašica Ana Katz ovom humornom drama smještenom u ljeto 1990. godine na festivalu u češkim Karlovym Varyma gdje je dobila i posebnu nagradu žirija. Argentinska veteranka Mercedes Moran dobila je nagradu za najbolju glumicu na istom festivalu, dok je Gustavo Garzon nagrađen za najboljeg argentinskog glumca godine. Moran i Garzon su muž i žena, Lucrecia i Pedro koji su se s djecom tinejdžerima, Julianom i Flor zaputili iz Buenos Airesa na ljetovanje u 1750 kilometara udaljeni brazilski grad Florianopolis. Nakrcali su oni auto do vrha tako da on gotovo struže po cesti, a možebitna iluzija neke skladne i funkcionalne obitelji vrlo brzo je razbijena.

Ovo dvoje psihologa po struci već neko vrijeme žive razdvojeno, no svejedno su se odlučili zajedno otići na ljetovanje u koje će se uplesti lokalac na kojeg će putem slučajno naletjeti i njegova obitelj. Kad putem ostanu bez goriva, u pomoć će im priskočiti Marco (Marco Rizza) kod kojeg će pronaći i smještaj nakon što shvate da kuća koju su rezervirali nije baš idealna za odmor i doslovno po njoj gmižu štakori. Iako su i Lucrecia i Pedro, barem se tako čini, na pragu šezdesetih ili su već u njih zagazili, oboje kao da prolaze neku krizu srednjih godina, a u sličnoj fazi je Marco koji također i dalje živi s bivšom partnericom i sinom. Kako je ljetovanje idealno vrijeme za slobodnije i opuštenije ponašanje tako će se i ženski dio ove argentinske obitelji upustiti u neke avanture sa svojim brazilskim domaćinima, dok će Pedrovi snovi o ljetovanju kao prilici da se ponovno zbliži sa ženom ispariti.

Snimila je Katz koja je scenarij napisala zajedno s bratom Danielom u pomalo nostalgičnom duhu, estetski u retro štihu pa sve tu i vizualno djeluje kao da je prijelaz osamdesetih i devedesetih kada je turizam i u Brazilu očigledno bio na sličnim razinama kao u nas. Nema tu apartmanizacije, već turisti upadaju u kuće iznajmljivača koji se preko ljeta sele u špajze ili garaže, a prva reakcija domaćina kad vide obitelj Argentinaca je zar nema kod vas mora? Iako tema raspada braka baš i nije jedna od onih na koje se pomisli kad se spomene komedija, "Florianopolis Dream" (Sueno Florianopolis u originalu) jedan je od onih light filmova koji se ipak nije uspio izdići iznad prosječnosti.

IMDB LINK 

Primjedbe