GASLIT (2022,SAD) - 8/10




 

Watergate je bio jedan od najvećih političkih skandala i doveo je on do za sada jedinog opoziva američkog predsjednika, Richarda Nixona početkom sedamdesetih. O Watergateu se danas praktički zna sve i svašta, pisale su se još sedamdesetih knjige o tome, snimljeno je i remek-djelo "Svi predsjednikovi ljudi" u kojem su Robert Redford i Dustin Hoffman utjelovili novinare Washington Posta Boba Woodwarda i Carla Bernsteina koji su i razotkrili cijeli skandal. Iako je od Watergatea prošlo već gotovo pola stoljeća, i dalje je to iznimno intrigantan slučaj, ujedno možda ogledni primjer kako kombinacija bahatosti, licemjerja, luđaštva, pokvarenosti, korupcije i osjećaja da ti nitko ne može ništa, može dovesti do sunovrata i katastrofe. Slučaj Watergate bio je i slučaj nakon kojeg su prosječni građani shvatili da se političarima ne može vjerovati i da su to uglavnom lažljivci željni moći spremni učiniti sve što je moguće kako bi što duže ostali na pozicijama.

Pa iako nam je o Watergateu sve poznato, ova intrigantna i uzbudljiva mini-serija obradi tematike prišla je iz perspektive likova koji možda i nisu bili toliko istureni i koji su u međuvremenu zaboravljeni. "Gaslit" je serija u kojoj imamo i dvije velike glumačke zvijezde s A liste. Gotovo neprepoznatljivi Sean Penn je Nixonov šef pravosudnog aparata John Mitchell dok je izvanredna Julia Roberts njegova supruga Martha Mitchell, social-climberica s američkog juga i tada velika zvijezda konzervativne scene koja je zapravo i prva odlučila javno progovoriti o skandalu prisluškivanja demokrata uoči izbora 1972. godine.

Što se s Marthom dogodilo, možda najbolje pokazuje činjenica da je po njoj nazvan psihološki fenomen (efekt Marthe Mitchell) u kojem psihijatri dolaze do zaključka da je određeni događaj koji je prijavio pacijent proizvod delirija ili promijenjenog stanja svijesti, a taj je događaj zapravo bio stvaran. Stoga i ne čudi da će Martha nakon što počne pričati o skandalima i svemu onome što je doživjela, vidjela i čula biti proglašena luđakinjom, a njen muž, jedan od onih tipičnih američkih konzervativnih jastrebova, morat će birati između odanosti ženi i predsjedniku. No, nije Martha jedina koja će se naći u problemima zbog spoznaja o Watergateu, već u ovoj ciničnoj seriju o svijetu prijetvornih, lažljivih licemjera, pokvarenih i korumpiranih klimavaca spremnih na sve samo kako bi napredovali, pratimo i kako je uopće došlo do prisluškivanja.


 

Iako je Nixon centralna figura priče, lik o kojem svi pričaju, koji se stalno spominje i sve se vrti oko njega te mu se svi žele učmariti, samog predsjednika u cijeloj seriji uopće i ne vidimo. Ipak, odmah u prvoj epizodi shvaćamo da je on dao nalog Mitchellu da organizira operaciju prisluškivanja demokratskog stožera na izborima, a on će to potom spustiti nižerangiranom činovniku Bijele kuće, Johnu Deanu (Dan Stevens). Dean će za akciju angažirati nekadašnjeg FBI agenta, Gordona Liddyja (sjajno pogođeni Shea Wigham), potpunog luđaka sklonog deluzijama i najgorim špijunskim metodama. Kad vidimo kakva se ekipa potpunih luđaka, nesposobnjakovića, ulizica, bezličnih karijerista i poslušnika okupila za taj delikatni zadatak, onda uopće ne treba čuditi sve ono što se kasnije dogodilo.

Sjajno je kreator serije Robbie Pickering pogodio što cijelu priču donosi ne samo iz cinične, već i ironične perspektive i s odmakom od gotovo pola stoljeća posebno frapantno i šokirajuće djeluje da je okupljena takva galerija tipova za takav zadatak. Odlično netko od likova poentira kad kaže da prosječni čovjek kad vidi političare i sve te ljude oko njih pretpostavlja da to moraju biti sposobni, mudri i kvalitetni ljudi, no što ako su ti ljudi zapravo potpuni idioti, a to nerijetko i jesu. Vidimo kako je tu okupljeno društvo potpunih luđaka, manijaka i bezličnih karijerista spremnih bespogovorno pratiti sve ono što im se kaže, a kada se situacija počne raspadati, svi samo gledaju kako će spasiti svoju guzicu i uvaliti nekog drugoga.

Kad gledam sve te republikanske ulizice i poslušnike, ljigave klimavce i nesposobnjakoviće koji se žele ulizati Nixonu, kao da gledam današnje HDZ-ovce koji se žele učmariti svom velikom vođi. Vrhunski ova serija pokazuje i kako je cijeli sustav posložen da zaštiti elite jer svjedoci smo da je Watergate bio tek aberacija, iznimka od pravila i da se nešto slično što bi dovelo do pada najmoćnijih nije ponovilo. Uz ovu seriju nam je pomalo jasnije kako su šlampavost, potkapacitiranost, osjećaj svemoći i licemjerje doveli do poznatog skandala, ali i na koji način se u politici tako lako uzurpira moć s jedinim ciljem da se ista ta moć što duže zadrži. Jedna od kvaliteta serije je i što su od glavnih protagonista izgrađeni kompleksni likovi kojima će s vremenom uglavnom postati jasno da je sve ono u što su vjerovali privid i laž, a kao što je i obično slučaj, najviše će nastradati tek oni sporedni igrači.

IMDB LINK 

Primjedbe