HOLD YOUR FIRE (2021,SAD) - 7/10


 

Donosi nam ovaj dokumentarac priču o talačkoj situaciji u Brooklynu 1973. godine, a odmah u prologu filma Stefan Forbesa saznajemo da se ovaj događaj ujedno smatra i "rodnim mjestom" pregovaranja s otmičarima na način kakav je to danas poznato barem u zapadnom svijetu. Dakako da je i ranije bilo nekih oblika pregovora policije i kriminalaca u takvim situacijama, no vrlo brzo to se rješavalo silom. Sjetimo se samo pobune u zatvoru Attica koju godinu ranije, a ova talačka kriza bila je ujedno najduža u njujorškoj povijesti te se zahvaljujući ovom događaju policijski psihijatar Harvey Schlossberg uspio izboriti za reformu policijske upotrebe sile u takvim situacijama te je od tada primarno pregovaranje.

Ovaj dokumentarac je posebno zanimljiv jer pratimo talačku situaciju i cijelu priču i iz perspektive otmičara te još uvijek živi taoca koji su bili unutar trgovine sportske opreme, ali i još živih policaja koji su bili vani. Iako je danas puno poznatija njujorška talačka kriza koju je u igranom filmu "Pasje popodne" ovjekovječio Sidney Lumet, i ovdje je situacija bila prilično bizarna. Kao što je i red, svaki pošteni dućan sportske opreme mora imati u ponudi i oružje pa su se tako u krađu puške u jedan takav u Brooklynu zaputila četiri mlada crnca. Svi oni bili su sunitski muslimani, tada rivalske organizacije puno poznatijoj Naciji islama koja je bila iznimno aktivna u Americi početkom sedamdesetih.

Kad je policija vidjela da su četiri mlada crnca, ktome i muslimana, zaposjela dućan u potrazi za oružjem te uzeli druge kupce za taoce, naravno da su odmah pomislili da je riječ o nekakvim radikalima kakvih je tada bilo koliko hoćeš. I dok počinitelji, danas ljudi od kojih 70 godina tvrde da je sve zapravo bio veliki nesporazum i da nisu bili nikakvi teroristi, već su se unutra zabarikadirali strahujući da će ih policija ubiti, naravno da je policajcima prva ideja bila da se otmičare jednostavno posmica. Tako jedan stari policajac priča kako nikome tada nije bilo na kraj pameti da s nekim pregovaraju i svi su bili za rješavanje situacije silom, no kako su su neki od sugovornika u filmu i sami otmičari, za pretpostaviti je da je razum ipak prevladao.

IMDB LINK 

Primjedbe