MAD GOD (2021,SAD) - 7/10


 

Phil Tippett već više od četiri desetljeća spada u uzak krug najvećih holivudskih stručnjaka za specijalne efekte i animaciju. Osvojio je on Oscara za Spielbergov "Jurski park", bio je nomiran u istoj kategoriji još četiri puta, a bio je dio ekipe koja je od početka s Lucasom radila na "Ratovima zvijezda". Ipak, ovu mračnu nihilističku distopijsku kombinaciju animirane fantazije i horora, Tippett smatra svojim životnim djelom i na "Mad God" je radio više od tri desetljeća. Zapravo je "Mad God" hibrid igranog i animiranog filma u kojem nema jasne narativne linije, a ako su vam prve asocijacije na animiranac djelca koja se puštaju u terminu matineje za djecu, onda bolje zaboravite na ovu grotesknu, mračnu, nihilističku fantaziju.

Vizualno me to podsjetilo na spotove američkog metal benda "Tool", nadrealne vizije nekog užasavajućeg svijeta koji nastanjuju neka čudna stvorenja. Tako na početku vidimo neku čudnu visoku figuru s gas maskom na licu kako se spušta u neki potpuno uništeni svijet koji podsjeća na pakao. Njegov zadatak je uništenje tog poharanog svijeta koji više izgleda kao nezamisliva noćna mora u odnosu na koju prikazi pakla nizozemskih renesansnih slikara Hieronymusa Boscha i Pietera Bruegela izgledaju kao osnovnoškolski maturalac u Vodice. Prava je to Sodoma i Gomora i to iz nekog stalkerovskog svijeta u kojem i više nema ljudi, već ondje obitavaju samo neki groteskni stvorovi.

Iako imamo tu bezbroj jezivih i nadrealnih likova, Ubojica s početka, kasnije će završiti kod Kirurga ili Alkemičara, a tek na kraju saznajemo da je Ubojicu angažirao Posljednji čovjek (kojeg je utjelovio britanski filmski buntovnik Alex Cox koji se osamdesetih proslavio kultnim filmovima kao što su "Repo Men" te "Sid i Nancy"). Zaista je iznimno teško riječima opisati svijet koji zatičemo u "Mad God" i pravi je to mikrokozmos uništenja, propasti, okrutnosti, nemorala i kaosa koji se može gledati i kao na zamišljanje nekog budućeg postindustrijskog svijeta bliže i dalje budućnosti kada ljudi konačno nestanu s ovog planeta. 

IMDB LINK 

Primjedbe