MONTANA STORY (2022,SAD) - 7/10


 

Nakon što im je otac doživio težak moždani udar koji ga je strpao u komu bez izgleda da se oporavi, Cal (Owen Teague) i njegova starija polusestra Erin (Haley Lu Richardson) vratili su se na obiteljski ranč u Montani kako bi se pobrinuli za njega. Niti za Cala, pogotovo ne za Erin taj povratak neće biti nimalo ugodan i lagan jer shvatit ćemo vrlo brzo u emotivnoj i potresnoj drami koju je zajedno napisao i režirao iskusni dvojac Scott McGehee - David Siegel da je obiteljski dom za njih oboje mjesto traume i nesređenih računa iz prošlosti. I dok mlađi Cal živi u obližnjem gradu Cheyenneu, Erin je prije nekih sedam godina pobjegla s ranča i nikad se više nije vraćala.

Jasno nam je da Erin i Cal nisu u posebnim odnosima i da gotovo i nisu bili u kontaktu svih tih godina, a vrlo brzo postat će nam jasno da je njihov otac bio čovjek vrijedan prijezira koji je svojoj djeci priuštio samo patnju i bol. Ova neowesternovska melodrama čija se radnja odvija u ruralnom predjelu Montane snimljena je u pomalo elegičnom tonu, a redateljski dvojac prirodu koristi gotovo kao sporednog lika i ne ustručavaju se uzeti vremena kako bi ti divlji predjeli dobili na važnosti. To filmu daje i određenu kontemplativnu, gotovo umirujuću notu koja kao da je sušta suprotnost nemiru, očaju, bijesu i ogorčenosti koju prema ocu osjećaju njegovi potomci i koji kao da nisu na čisto je li teški moždani udar za njega bila pravedna kazna ili bi bilo bolje da su mu se usudili reći što su mislili dok je još bio svjestan.

I nije otac samo prema njima bio okrutan. Radio je on kao odvjetnik za razne korporacije od kojih su neke poslovale s one strane zakona i uništavale prirodu. Tako u jednoj sceni Erin i Cal stoje iznad ogromne rupe u zemlji koja je iskopala, a potom ostavila rudarska kompanija zahvaljujući pravnim savjetima njihovog oca. Ima u toj sceni puno simbolike jer osim što je u njima ostavio rupe u simboličkom smislu, vidimo da su iza tog čovjeka ostajale rupe i u stvarnosti. "Montana Story" je film polaganog, nekako umirujućeg ritma koji ostavlja dvama glavnim likovima dovoljno vremena da ponovno prožive traume od kojih su pobjegli i pokušaju se pomiriti s prošlosti te oprostiti jedni drugima, ali i samima sebi.

U početku je odnos Erin i Cala dosta težak i kompliciran, djeluju distancirano i hladno jedno prema drugome. Erin čak razmišlja istog dana vratiti se kući u okolicu New Yorka, a odlučit će duže ostati tek kako bi spasila život starom konju kojeg je Cal planirao uspavati. Ta njena fiksacija da pokuša spasiti konja i odvesti ga s imanja kao da je za nju pokušaj iskupljenja i ispravljanja traume koju joj je nekoć priuštio otac. Gotovo kao neko vezivno tkivo koje će možda i najviše utjecati da se brat i sestra ponovno počnu povezivati poslužit će medicinski tehničar, Kenijac Ace koji je angažiran kao njegovatelj njihovog oca, a ova pomalo staromodna drama koja suptilno progovara i o sudbini sličnih pasivnih američkih područja koja su sušta suprotnost urbanom istoku i zapadu, film je vrijedan pažnje.

IMDB LINK 

Primjedbe