MY WONDERFUL WANDA (2020,ŠVI) - 6,5/10


 

Wanda (Agnieszka Grochowska) je Poljakinja zaposlena kao njegovateljica 70-godišnjeg Švicarca Josepha, bogatog industrijalca koji je poslije moždanog udara prikovan za krevet. Očito Wanda za ovu obitelj radi već neko vrijeme te je ona ujedno i kućna pomoćnica Josephovoj ženi Elsi (Marthe Keller), a i njihov mlađi sin Gregi evidentno je zaljubljen u nju. Ipak, vrlo brzo postat će nam jasno zašto je Wanda "wonderful", posebno za starog Jožu. Iako je jedva pokretan i iz kreveta se može podići tek uz tuđu pomoć, pohotni starac koristi i Wandine seksualne usluge koje pristojno naplaćuje. Wandi pak svaki franak dobro dođe kako bi prehranila obitelj u Poljskoj, a iako je ova humorna drama / tragikomedija čak i dobro krenula, prebrzo se to utopilo u steroetipnim prikazima bogatih zapadnjaka i ubogih istočnjaka koji se, ako treba, jebu i s nepokretnom starčadi za šaku eura ili u ovom slučaju franaka.

Cijela situacija će se pretvoriti u dodatni cirkus kad Wanda koja već ima dva sina u Poljskoj, ostane trudna nakon jednog noćnog posjeta starome. Kad Josefova obitelj sazna što se dogodilo, nastat će potpuni kaos. Pojavit će se se i njegova kći Sophie, stići će u Švicarsku i Wandina obitelj, a ono što je u početku možda i bilo duhovito i imalo smisla, razvodnit će se u sladunjavu i pretjerano zašećerenu dramediju o konfliktu istoka i zapada, razlikama, sličnostima i svemu što i inače potpada u formulu takvih filmova. Premijerno je film Bettine Oberli prikazan na festivalu u Tribeci, a bio je "Wanda, mein Wunder" nominiran i za švicarski film godine.

Iako se na prvu možda čini i da ova obitelj zaista voli i cijeni Wandu, vrlo brzo postat će nam jasno da je ova familija bogatih snobovskih buržuja njegovateljici dala do znanja koje joj je mjesto. Čim slučajno kod nje pronađu novac, automatski će pomisliti da ga je Wanda ukrala, a iako možda to i nije bila intencija autorici, cijela dinamika filma se uglavnom vrti na tom eksploatiranju razlika između istoka i zapada te standardnih stereotipa u kojima zapadnjaci i dalje radnike s istoka Europe vide kao neke divlje, primitivne barbare koji samo razmišljaju kako ih pokrasti. Kao bijednike i siromahe koji i dalje žive u zemljanim kućama sa životinjama dok su oni prosvjećeni, produhovljeni, civilizirani i nevjerojatno pametni i sposobni. 

IMDB LINK 

Primjedbe