ROAD TO PERDITION (2002,SAD) - 9/10


 

Uloga šefa irske gangsterske organizacije bila je i posljednja uloga u karijeri jednog od najvećih američkih glumaca svih vremena, Paula Newmana. Newmanova karijera trajala je više od pola stoljeća, a kao i mnogi poput njega jedinog Oscara osvojio je prekasno i to više kao neko iskupljenje za zaobilaženje za niz sjajnih uloga za koje na vrhuncu karijere nije prepoznat. Uloga Johna Rooneyja donijela je Newmanu i posljednju od ukupno devet glumačkih nominacija, a "Road to Perdition" je sjajna krimi drama koja je od ukupno šest nominacija potvrdila samo jednu i to veteran Conrad L. Hall za najbolju fotografiju.

Film je to kojim je Sam Mendes, nakon što je za prethodni "American Beauty" zasluženo nagrađen Oscarom, potvrdio da je perfektan režiser. Vizionar s toliko stila, pravi majstor i naprosto oduševljava kako je to film uglancan i ispoliran do najsitnijeg detalja. Ova mračna gangsterska krimi drama zapravo funkcionira kao prava grčka tragedija u kojoj su sudbine likova praktički predodređene. Dobro je poznato kako su završavali životi većine onih koji su se tridesetih u Americi bavili organiziranim kriminalom - ili u zatvoru ili nasilnom smrću. Smrtna kazna bit će potpisana i ubojici gangsterske organizacije iz Illinoisa, Michaelu Sullivanu (Tom Hanks u možda i najmračnijoj ulozi karijere) čiji će sin svjedočiti ubojstvima koje su počinili njegov otac i šefov sin, Connor (Daniel Craig).

Cijela priča ove sjajne i mračne krimi drame ispričana je iz perspektive Michaela juniora koji je ujedno i narator, a na najgori mogući način konačno će on saznati čime se zapravo bavi njegov tata. Iako je njemu više nego mlađem bratu jasno da se tata ne bavi nekim "normalnim" poslom, vjerojatno ne može ni zamisliti da je tatin posao hladnokrvno ubijanje ljudi za mafiju. I dao je Michael stariji sve što je mogao mafiji, bio je starom šefu odan cijelog života, vjerovao da mu je kao drugi sin, no kada njegov pravi sin krene krivim putem, Michael će biti taj koji će ispaštati.

I odmah će mu postati jasno što se sprema i krenut će sa sinom u bijeg, no podjednako mu je jasno da se od mafije ne možeš sakriti, već da mora pronaći neko rješenje. Film je to o očevima i sinovima i to iz više perspektiva. Naravno da je u prvom planu odnos Michaela i sina kojeg pokušava zaštititi od zla i učinit će sve da ga spasi kad već nije mogao ženu i mlađeg sina. No, Michael je očinsku figuru imao u Johnu kojeg istovremeno kao da idealizira, ali ga se i boji i ne može prihvatiti da će ga ovaj tako lako prekrižiti. Posebno kad se zna što je u prošlosti činio za njega. Tu je i sin razmetni, biološki Johnov sin odnosno Connor, ubojica i sadist koji od oca nije naslijedio ni trunke liderskih karakteristika i on je zavidan na očev odnos s Michaelom, a to će svakako doprinijeti njegovim potezima.

Osim Newmana i Hanksa, odličan je i Jude Law u epizodnoj ulozi grotesknog i sociopatskog ubojice kojeg će mafija poslati za Michaelom. I vizualno sve u "Road to Perdition" savršeno izgleda. Scenografija i produkcijski dizajn su maestralni, odlično je prikazana ta depresijska Amerika s početka tridesetih koju dodatno iscrpljuju mafijaške organizacije kojima nitko ne može stati na kraj i koje su tada bile na svom vrhuncu moći.

IMDB LINK 

Primjedbe