RUNNING ON EMPTY (1988,SAD) - 8/10


 

Od prvih minuta kreće drama velikog Sidneya Lumeta (12 gnjevnih ljudi, Serpico, Pasje popodne, Network, The Verdict, Before the Devil Knows You're Dead) prilično šokantno. Vidimo mladića kako biciklom ide prema kući kojoj se približavaju neki automobili. On se udaljava, ali prilazi kući sa zadnje strane. Doziva psa, skida tenisicu i daje je psu, a on je nosi unutra. Iz kuće istrčava mlađi klinac te njih dvojica i pas odlaze na drugu stranu grada te ulaze u kombi u kojem su muškarac i žena. To su njihovi roditelji, koji na raskršću hladno ostavljaju psića uz riječi da će ga netko pokupiti i odlaze iz grada za uvijek.

Vrlo brzo nam postaje jasno da je takav stil života nešto posve normalno za obitelj Pope, otkako su još početkom sedamdesetih Annie (Christine Lahti) i Arthur (Judd Hirsch) kao antiratni prosvjednici izveli diverzantski napad na tvornicu napalma. Na njihovu nesreću ondje je u tom trenutku bio domar koji je ostao paraliziran, a od tada su oni u bijegu. U međuvremenu su dobili sina Dannyja (neprežaljenom Riveru Phoenixu ova je uloga donijela jedinu nominaciju za Oscara), kasnije i drugog, Harryja, a u tim trenucima shvaćamo da im je za petama očito bio FBI i da su ovaj put uspjeli uteći u zadnji trenutak.

Stalno oni bježe i mijenjaju identitete, no kakav je to život? Stalno su oni na oprezu, rade neke neuočljive poslove i financijski im pomaže podzemna mreža još uvijek aktivne, ali pritajene revolucionarne organizacije. Naravno da Annie i Arthur praktički svakodnevno propitkuju svoju odluku, no jednom kad su se odlučili na takav život, očito nema nazad za njih. Ipak, 17-godišnji Danny je talentirani pijanist i njegov dar prepoznat će nastavnik glazbenog u školi u novom gradu te će ga pokušati nagovoriti da se prijavi za prestižni Juilliard. Osim pažnje nastavnika, privući će Danny pažnju i njegove kćeri Lorna (Martha Plimpton s kojom je Phoenix u to vrijeme i u stvarnom životu bio u vezi), kolegice iz razreda u koju će se zaljubiti.

Saznat ćemo i da je Annie kćer jedinica iz bogate konzervativne obitelji te je djelomično i iz inata roditeljima i mladenačkog buntovništva s mužem izvela diverziju. Od tada ona nije ni vidjela roditelje, a sada se našla u situaciji da bi i sama mogla ostati bez sina koji sve ozbiljnije razmišlja o normalnom životu kakav imaju njegovi vršnjaci. Iako na prvu zvuči da je "Running on Empty" jedan od onih političkih filmova, kakvi su zapravo bili dosta česti u Lumetovoj karijeri, bila je to zapravo dirljiva i emotivna drama o odlukama koje usmjeravaju živote. I dok za Annie i Arthura više nema nazad, pitanje je jesu li oni spremni pustiti svog sina, mladića pred kojim je život i koji zapravo nije kriv za svoju sudbinu.

IMDB LINK 

Primjedbe