SON OF MONARCHS (2020,MEX) - 6,5/10


 

Već kad su mu roditelji nadjenuli ime Mendel (Tenoch Huerta kojeg se i dalje najbolje sjećamo kao Rafaela Cara Quintera iz Narcosa), očito su predestinirali sudbinu glavnom protagonistu ove arty metaforične meksičke drame. Gregor Mendel bio je čuveni matematačar i biolog kojeg se danas naziva ocem genetike i vjerovatno se svi još iz satova biologije u školi barem rubno sjećamo njegovih eksperimenata s graškom. Područje interesa Mendela iz filma koji je napisao i režirao francuski filmaš, ujedno i doktor znanosti iz molekularne biologije podrijetlom iz Venezuele Alexis Gambis nije grašak, već se on usredotočio na leptire.

I to određenu vrstu leptira, a kao što sam naziv filma "Son of Monarchs" sugerira riječ je o leptiru monarhu. Upravo ta najčešča vrsta sjevernoameričkog leptira u velikom broju nastanjuje šume meksičkog Michoacana u kojem je Mendel odrastao, a živi i radi on sada na biološkom institutu u New Yorku. On proučava boje leptirovih krila i pokušava doći do nekih znanstvenih otkrića na svom području. No, nakon smrti u obitelji, morat će se vratiti u rodno mjesto i suočiti s traumama iz djetinjstva i mladosti koje su dijelom i dovele do toga da sreću pokuša potražiti drugdje. Već pri prvim susretima s Mendelom jasno nam je da on sreću nije uspio pronaći nigdje jer on je jedan od onih melankoličnih, zamišljenih, očigledno nesretnih i usamljenih kontemplativnih tipova potpuno usredotočenih na posao.

Sve je u ovom neobičnom, metaforičkom filmu nekako povezano s leptirima i djeluje sve to dosta zatvoreno i začahureno, gotovo kao ličnika ili gusjenica koja će se potom pretvoriti u leptira. Naracijski je sve to, najblaže rečeno, dosta slobodno i stalno skačemo iz jednog vremenskog razdoblja u drugo, u Mendelova sjećanja i misli, iz ruralnog Meksika u New York. Tako se on u ruralni Meksiko vratio kako bi pokopao baku koja je odgojila njega i brata nakon što su mu u poplavi poginuli roditelji.

On se i ne sjeća tog događaja i što se točno zbilo, no još od tada on je u zategnutim odnosima sa starijim bratom Símonom (Noé Hernandez, naravno da je i on glumio u Narcosu i to policajca Rafaela Aguilara iz Juareza, no ja ga se ipak najbolje sjećam po ulozi Mariana u luđaštvu koje se zove "We Are the Flesh"). Istovremeno će on i u New Yorku upoznati trapezisticu s kojom će započeti vezu, no pokušaj prisjećanja detalja događaja kada je on još bio dijete (ličinka, gusjenica!), kao i osjećaj krivnje što je otišao, obilježit će njegovo postojanje sve dok se konačno ne uspije konfrontirati s duhovima iz svoje prošlosti.

IMDB LINK 

Primjedbe